Motocyklovým nadšencům se nabízí hned dvě tuzemské výstavy

Brno/Praha – V těchto dnech mohou tuzemští milovníci rychlých dvoukolek navštívit hned dva špičkové motocyklové veletrhy. Dvě výstavy, Motocykl v Praze a Motosalon v Brně, se konají právě v těchto dnech a potrvají do neděle. Shodný termín by však podle pořadatelů neměl výrazně uškodit návštěvnosti ani jedné z akcí, a to i přesto, že se motorek loni prodalo o poznání méně než v roce 2008. Odborníci mluví zhruba o čtvrtinovém propadu.

V letošním roce přijelo své stroje představit více firem než v předchozích sezónách. Svaz dovozců automobilů, který zastupuje importéry, se rozhodl veletrh přestěhovat, což bylo příčinou shodného konání dvou veletrhů. „Vlastně se udělalo výběrové řízení na vystavovatelskou společnost, se kterou by výstavu udělala. Incheba Praha se přihlásila také. Tu soutěž vyhráli Brněnské veletrhy,“ vysvětlil ředitel marketingu a komunikace Incheby Praha Radovan Ježovič.

Pražská Incheba se však 14. ročníku Motocyklu nevzdala. Uspořádala vlastní akci, na kterou místo dovozců pozvala prodejce. „To je svaté právo každého, pokračovat nebo udělat konkurenční akci. Nakonec jsme po takovém konkurenčním prostředí volali,“ podotkl zástupce Veletrhů Brno Jaroslav Čapek. Brněnští pořadatelé přitom očekávají kolem padesáti tisíc návštěvníků. Odhady Incheby jsou o dvacet tisíc nižší. Oba veletrhy by ale mohly doplatit na to, že firmy představují méně novinek. Na překotný vývoj často kvůli krizi neměly peníze.

Reportáž Michala Keborta (zdroj: ČT24)

Podle odborníků se mění zejména vkus motocyklových nadšenců. Hledají prý pohodlné motocykly za příznivou cenu. V Česku se množí i příznivci jedinečných kusů, které nesjíždí z továrních linek. Levé křídlo pražského výstaviště teď nabízí expozici Bohemia Custom, kde je k vidění 80 podobných ukázek. „Každý ten stroj je vlastně stavěný na zakázku, pro konkrétního zákazníka. Takže pro zákazníka má hodnotu nevyčíslitelnou, protože je to splnění nějakého snu,“ vyjádřil vedoucí prodejního oodělení František Golis. Hodnota všech vystavených unikátů zdaleka překročila 60 milionů korun.