Jak změnit dodavatele elektřiny?

Praha - Jak moc je pro náš každodenní život elektřina důležitá, si zpravidla uvědomíme až ve chvíli, kdy dojde k poruše a náš dům či byt se během vteřiny ocitne v naprosté tmě. Což o to, posezení s rodinou a povídání u svitu svíček může být příjemnou a vítanou změnou, jenže ve chvíli, kdy nám dojde, že nás ráno čeká důležitá pracovní schůzka a my si potřebujeme z počítače vytisknout materiály, že si nemáme jak vyžehlit košili a uvařit kávu a že v bojleru došla teplá voda, je pohoda pryč. Elektřinu prostě potřebuje a bereme ji jako samozřejmost. Na výši měsíčních záloh jsme si zvykli a smířili jsme se s tím, že výslednou částku za vyúčtování nemůžeme nijak ovlivnit. To je ale omyl! Cenu, kterou budeme za elektřinu platit, ovlivnit můžeme. A docela jednoduše. Tím, že změníme dodavatele elektřiny.

Celková cena za dodávku elektřiny se skládá ze tří složek. Některé opravdu změnit nemůžeme, a to například cenu za distribuci, tedy za dopravu elektřiny. Cena za distribuci je regulovaná a určuje ji Energetický regulační úřad. Stejně tak neovlivníme výši daně z elektřiny, kterou musíme zaplatit. Ale co ovlivnit můžeme, je platba za vlastní odebranou elektřinu, tzv. silovou elektřinu. Na tu má vliv právě výběr vhodného dodavatele. Tato cena se totiž řídí pouze nabídkou a poptávkou na trhu a určují ji sami výrobci.

Právo na změnu dodavatele

Od 1. ledna 2006 mají díky liberalizaci trhu s elektřinou všichni zákazníci – odběratelé elektřiny – právo zvolit si svého dodavatele elektrické energie. Naším dodavatelem elektřiny tedy může být kterýkoliv obchodník s elektřinou, který dodává elektřinu na základě licence udělené Energetickým regulačním úřadem. Licence je obchodníkovi udělena vždy pro celé území České republiky. Nezáleží tedy vůbec na tom, jestli je obchodník z Prahy a my bydlíme v Železné Rudě nebo naopak.

Úplný seznam držitelů licencí spolu s kontakty je k dispozici na webových stránkách Energetického regulačního úřadu. Na stránkách úřadu je umístěn také cenový kalkulátor plateb. Další užitečnou adresou pro usnadnění výběru nového dodavatele elektřiny může být www.euroenergie.cz, kde je rovněž možné najít informace o cenách různých dodavatelů.

Postup změny dodavatele

V dostatečném časovém předstihu požádejte o ukončení smlouvy se stávajícím dodavatelem, a to nejpozději v termínu dohodnutém ve smlouvě nebo uvedeném v obchodních podmínkách. A sjednejte si novou smlouvu.

Podle doporučení Energetického regulačního úřadu je pro zákazníky typu domácnost nejvhodnější uzavřít s novým dodavatelem tzv. smlouvu o sdružených službách dodávek elektřiny. Na základě této smlouvy jsou totiž zajištěny kompletní služby související s dodávkou elektřiny, tj. nejen zajištění silové elektřiny, ale také doprava elektřiny až k zákazníkovi.

Kvalitní dodavatel by ale měl většinu formalit vyřídit za nás, zpravidla tedy stačí jen podepsat novou smlouvu (u  mnohých dodavatelů to lze i prostřednictvím internetu) a udělit mu plnou moc pro úkony související s přestupem. Změna dodavatele je podle zákona bezplatná!

I při krachu dodavatele bez elektřiny nezůstaneme

Bát se nemusíme žádného dodavatele. Pokud by se náhodou stalo, že náš dodavatel zkrachuje nebo přijde o licenci, bez elektřiny se v žádném případě neocitneme. V tomto vás chrání energetický zákon prostřednictvím tzv. institutu dodavatele poslední instance. Zjednodušeně řečeno, pokud z jakéhokoli důvodu přijdete o svého stávajícího dodavatele, a samozřejmě pokud jste řádně a včas platili vaše účty za dodávku elektrické energie, máte ze zákona právo na dodávku od tzv. dodavatele poslední instance, což je subjekt na trhu s elektřinou, který má v zákonem stanovených případech povinnost dodávat elektřinu zákazníkům za ceny stanovené Energetickým regulačním úřadem.

Jakékoli problémy s dodavatelem je možné řešit se Státní energetickou inspekcí nebo je možné obrátit se přímo na Energetický regulační úřad.

Desatero rad pro správný výběr dodavatele elektřiny

Desatero rad pro správný výběr dodavatele elektřiny pro Českou televizi připravil Jan Mišurec ze společnosti TÜV SÜD Czech.

  1. Pokud se rozhodnete změnit dodavatele elektrické energie, zjistěte si, zda vlastní licenci udělenou dozorovým orgánem, tedy Energetickým regulačním úřadem.
  2. Změna dodavatele je v souladu se zákonem bezplatná.
  3. Seznamte se s nabídkou a cenami produktů vybraného dodavatele, využít můžete i internetových kalkulátorů pro finanční srovnání stávající a budoucí nabídky.
  4. Chtějte reference na dodavatele, poptejte se kolegů, přátel nebo sousedů, zdali jsou se službami spokojeni, využijte diskusí na internetu.
  5. U vybraného produktu se seznamte s obchodními podmínkami, smlouvu  nepodepisujte dřív, než si vše v klidu pročtete, čtěte i ustanovení s nejmenším písmem, a zvažte všechna pro a proti.
  6. Pokud něčemu ve smlouvě nerozumíte, zeptejte se nezávislého odborníka v oblasti energií, poradí vám například ve spotřebitelských organizacích, jako jsou Sdružení obrany spotřebitelů nebo občanské poradny.
  7. Smlouvy, stejně jako faktury a ústřižky od zaplacených složenek za služby, uchovávejte pro případné pozdější reklamace.
  8. Nenechte se zlákat rádoby líbivými reklamami a nepodléhejte lákavým nabídkám obchodních zástupců, jsou proškolení a vědí, jak vás získat.
  9. Pokud podepíšete smlouvu o změně dodavatele elektřiny s prodejcem, který vás navštívil doma, a pak zjistíte, že je pro vás tato smlouva nevýhodná, můžete podle § 57 občanského zákoníku od této smlouvy do 14 dnů od jejího uzavření písemně odstoupit, a to i bez udání důvodu.
  10. Více informací k dodavatelům energií vám poskytne Energetický regulační úřad, obrátit se můžete i na klientské linky jednotlivých společností.
  • Dvoutisícová bankovka autor: David Veis, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/10/903.jpg
  • Jan Mišurec autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1455/145428.jpg