Korupci se v Česku stále daří

Praha – Korupce je v české společnosti problém, o kterém se sice ví, ale málokdo ho řeší. Právě na téma korupce v politice, státní správě a businessu se dnes koná fórum Hospodářských novin. Mají promluvit Ivan Langer (ODS) a také ministr vnitra Martin Pecina, který kandiduje v Praze za ČSSD. Transparency International (TI) například tvrdí, že až čtyři sta milionů korun padne u státních zakázek na úplatky, a situace se podle odborníků zhoršuje. Ředitel české pobočky TI David Ondráčka řekl České televizi, že se bude snažit politiky tlačit svými dotazy ke konkrétním odpovědím.

Česká republika má kvůli korupci špatnou pověst i v zahraničí. V žebříčku organizace TI Česko zaujímá 52. místo a zaostává tak za většinou zemí unie. Zároveň je Česko také téměř poslední zemí unie, která ještě neratifikovala úmluvu Organizace spojených národů (OSN) o korupci. Korupcí se zabývá i dnešní fórum Hospodářských novin. Podle Ondráčky bude setkání především politickou „šermovačkou“. Ondráčka by ale rád slyšel, jak politici hodlají přednastavit celou protikorupční politiku. V současné době je koordinátorem ministerstvo financí, avšak to nemá pro tyto účely dostatečné kapacity.

Úplatky nepřímo přiznává skoro polovina firem

David Ondráčka, ředitel české pobočky TI

„Základním problémem je to, že se u nás nedaří postihovat finanční kriminalitu a korupci, a proto tady nepanuje to, že by se lidé obávali, že hrozí nějaký postih.“

Podle průzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků se u státních zakázek platí bokem zhruba šestnáct procent z celkové částky, u soukromých zakázek pak necelá polovina. Případů korupce podle odborníků stále přibývá a ty staré se neřeší. Například mnohamilionové provize politikům za nákup obrněných transportérů Pandur nebo svědectví majitele softwarové firmy Unicorn Vladimíra Kováře, který dostal nabídku, že za dvacet milionů vyhraje půlmiliardový tendr Českého statistickýho úřadu.

Experti volají po zavedení černé listiny hříšníků, zveřejňování všech informací na internetu nebo posílení pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. Hlavním problémem je zákon o veřejných zakázkách. A návrhy, jak jej změnit, mají i státní úředníci. 

Na novém zákoně o veřejných zakázkách pracují i odborníci z americké obchodní komory. Spolu s politiky a úředníky vytvořili dvě expertní skupiny, které připravují konkrétní návrhy. První výsledky se čekají v polovině května.