Ropy bude letos více, než potřebujeme

Káhira – Ropy se kvůli dluhům v Evropě letos bude nakupovat méně. Na světovou poptávku po ropě bude mít také v druhé polovině roku vliv nadměrné zásobování trhu surovinou. V pravidelné měsíční zprávě to dnes uvedla Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Předpověď letošního nárůstu světové poptávky po ropě proto organizace ponechala téměř stejnou, a to na 940 tisících barelech za den.

Spojené státy letos poptávku výrazně podpoří

OPEC už předpokládanou poptávku snížila o 10 tisíc barelů za den. Průměrnou světovou denní poptávku v tomto roce tak organizace odhaduje na 85 milionů barelů denně, což je proti minulému roku o 1,12 procenta více. Organizace dodala, že významnou roli ve světové spotřebě bude letos hrát poptávka po ropě ve Spojených státech.

Na zásobování globálního trhu s ropou se OPEC podílí ze třetiny. Poslední pokles světových cen podle kartelu zřejmě souvisí s evropskou dluhovou krizí a s ochlazením hospodářského růstu v Číně. Cena ropy z produkce členských zemí organizace klesla z květnových téměř 87 dolarů za barel tento měsíc k 70 dolarům. Jakékoli změny v letošní světové poptávce ale zatím překrylo zvýšené zásobování trhu. Roli v tom sehrály i obavy ze stability hospodářského oživení ve světě.   

OPEC po více než rok neměnil kvůli cenám své těžební kvóty. Jeho největší producent Saúdská Arábie i další členové říkají, že barel ropy mezi 70 až 80 dolary je v dnešní době spravedlivá cena pro producenty i spotřebitele. K další diskusi o těžebních limitech se má kartel sejít v říjnu. Několik ministrů ropného průmyslu členských zemí ale již naznačilo, že jsou škrty nepravděpodobné, když státy kvóty překračují.

OPEC
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová