Exministři střídají ministry – Janota a Říman jsou v dozorčí radě ČEZu

Praha - Exministři Martin Říman a Eduard Janota zasednou od pátku v dozorčí radě elektrárenské společnosti ČEZ. Za členy je rada podle očekávání zvolila na dnešním pravidelném zasedání. Dva bývalí ministři tak v dozorčí radě vystřídají dva ministry současné. Kvůli své účasti ve vládě totiž na členství v radě rezignovali ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek a šéf resortu zemědělství Ivan Fuksa.

Martin Říman byl ministrem průmyslu a obchodu v Topolánkově vládě mezi lety 2006 a 2009 a v 90. letech působil také jako ministr dopravy a spojů. Od roku 1991 je členem ODS a nyní šéfuje premiérovým poradcům. Eduard Janota skončil po posledních parlamentních volbách na postu ministra financí, kde v různých funkcích působil od roku 1992.

Martin Říman do čela představenstva ČEZu?

O Římanovi se přitom podle kuloárních informací mluví jako o budoucím předsedovi dozorčí rady, neboť má plnou důvěru premiéra Nečase, říká analytička ČT Libuše Bautzová.

Libuše Bautzová, analytička ČT

„Jedná se určitě o aritmetiku - odcházející členy představenstva je třeba doplnit, nicméně v novém politickém rozložení využívá vláda výměny k tomu, aby si tam dosadila lidi, se kterými si lépe rozumí a kterým důvěřuje.“

O předsedovi dozorčí rady ČEZu se dnes nejednalo, podle mluvčího společnosti Ladislava Kříže bude jeho volba zřejmě na programu příštího setkání ve druhé polovině září. Neobsazené zůstává také poslední volné místo jedenáctičlenného kontrolního orgánu.

Stát v ČEZu drží zhruba 70procentní podíl. Za loňský rok inkasoval z rekordního zisku 51,9 miliardy korun dividendu téměř 20 miliard korun. Letos předpokládá ČEZ kvůli nižším cenám elektřiny zisk kolem 47 miliard korun.

Premiér Petr Nečas a šéf poradců NERV Martin Říman
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK