OECD: Eurozóna musí zlepšit své finance

Brusel – Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj vyzvala členy eurozóny, aby zlepšili stav svých veřejných financí. Trvá na tom i přesto, že taková opatření v blízkém období zbrzdí hospodářský růst. Organizace to uvedla ve své zprávě o ekonomickém vývoji bloku platícím společnou měnou. Podle zprávy by měla eurozóna obnovit zdraví svého bankovního sektoru.

Evropská centrální banka by měla rovněž přitvrdit

Podle závěrů organizace by měla Evropská centrální banka zpřísnit měnovou politiku, a to hned, jakmile se objeví vzestupné hrozby pro cenovou stabilitu ve středně dlouhém období. Banka nyní drží svou základní úrokovou sazbu na historickém minimu jednoho procenta. Začátkem měsíce se rovněž rozhodla prodloužit svůj program levných úvěrů na podporu likvidity bank nejméně do dubna 2011.

Ekonomika eurozóny ve třetím čtvrtletí proti předchozím třem měsícům vzrostla o 0,4 procenta. V meziročním srovnání potom hrubý domácí produkt poskočil o 1,9 procenta. Evropská komise koncem minulého měsíce zlepšila odhad celoročního hospodářského růstu eurozóny na téměř dvojnásobných 1,7 procenta. V příštím roce nicméně čeká mírné zpomalení růstu na 1,5 procenta.