O desítky miliard korun chce ČEZ v příštích pěti letech zvýšit investice

Praha – Ačkoliv v listopadu loňského roku společnost ČEZ oznámila, že omezí svůj investiční program na roky 2010 až 2014 o 21 procent, přišla teď s novým plánem. Ten počítá v příštích pěti letech s investicemi o desítky miliard korun většími než v minulých letech. V období 2011 až 2015 tak dá asi 160 miliard na výstavbu, modernizaci a údržbu elektráren v Tušimicích, Ledvicích, Prunéřově a Počeradech. Informuje o tom dnešní deník E15.

Nové a modernizované elektrárny mají přispět k tvorbě zisku ČEZu v době, kdy už skupina nemůže spoléhat na růst velkoobchodních cen elektřiny. ČEZ totiž počítá na příští tři roky s jejich stagnací. Nejdůležitějším investičním projektem však stále zůstává dostavba dvou bloků v Jaderné elektrárně Temelín, s výraznějším nárůstem investic v tomto odvětví energetiky se počítá od roku 2014.

Martin Roman, ředitel ČEZu:

„Přestože jsme oznámili určitou redukci plánu, skutečnost je taková, že v nejbližších pěti letech bude ČEZ investovat v průměru více než v minulých letech.“

Roman také uvedl, že každým rokem budou více vydělávat už realizované zahraniční akvizice ČEZu. K těm nejvýznamnějším patří větrné elektrárny v Rumunsku. Z hlediska tvorby zisku je podle informací ČEZu pro investory důležité také zvyšování účinnosti stávajících jaderných bloků v Dukovanech ještě předtím, než se začne s výstavbou nových v Temelíně.

Dalším zdrojem zisku mají být vnitřní úspory a obchod s elektřinou, i když na trh vstoupili další konkurenti. Klíčové podle Romana není udržení tržního podílu v obchodu ve výši více než 40 procent. „Pro nás je důležitější marže, rozhodně nebudeme uzavírat obchody se ztrátou jenom proto, abychom měli nějaký podíl na trhu,“ řekl ředitel ČEZu. Velká část toho, co společnost ztrácí v obchodu s elektřinou, je podle Romana vykompenzována tím, co naopak získává v obchodu s plynem.