Textilka Pegas Nonwovens loni udržela zisk

Znojmo/Brno/Praha - Společnosti Pegas Nonwovens, která patří k největším výrobcům netkaných textilií v Evropě a jejíž akcie se obchodují i na pražské burze, stoupl podle předběžných odhadů za minulý rok čistý zisk meziročně o 1,1 procenta na 21 milionů eur (v přepočtu 514 milionů korun). Tržby skupině stouply o 20 procent na 148,2 milionu eur (asi 3,6 miliardy Kč).

Podle informací firmy čistý zisk rostl zejména v důsledku kurzových změn v porovnávaných obdobích, a to včetně jejich vlivů na daň z příjmu, a v souvislosti s nižšími úrokovými náklady.

Na rok 2011 má již firma vyprodanou kapacitu, a to včetně očekávané kapacity nové výrobní linky, která bude uvedena do provozu v průběhu třetího čtvrtletí. „Úspěšné zahájení výroby v novém provozu pro nás zůstává jednou z hlavních priorit tohoto roku,“ uvedl člen představenstva firmy František Řezáč. Produkce Pegas Nonwovens v loňském roce dosáhla 70 182 tun, což je meziroční nárůst o jedno procento.

Výhled hospodaření firmy na letošní rok zůstává pozitivní. Kromě spuštění nového provozu Pegas Nonwovens chystá i další expanzi. „Možné jsou akvizice mimo Evropu, ale i rozšíření naší vlastní výroby mimo Evropu,“ podotkl Řezáč. I přestože má společnost slibně nakročeno, její akcie příliš netáhnou. S minimálním zájmem investorů se potýkají už přes dva roky. Za minimálních objemů dnes připisují zhruba 1,5 procenta.