Tsunami indickým šperkařům odneslo naději na vysoké prodeje

Jaipur – Nedávné zemětřesení v Japonsku a následující ničivá tsunami se už začínají dotýkat i států, které jsou od Japonska tisíce kilometrů vzdálené. Problémy země totiž postihnou například i obchodníky v indickém městě Jaipur, a to více, než sami čekali. Japonsko totiž patří mezi největší odběratele šperků a drahých kamenů, které se v Indii vyrobí. Indičtí šperkaři se teď bojí o práci.

Růžové město, jak se Jaipuru přezdívá, nyní čekají horší časy. Většinu zdejších obyvatel totiž výroba a prodej šperků doteď živily. Kvůli živelné katastrofě v Japonsku ale přijdou o podstatnou část zákazníků. „Tsunami v Japonsku bude mít velký dopad na byznys s drahokamy a šperky, a nejen v Jaipuru. Japonsko je třetím největším odběratelem klenotů, které se vyváží z Indie. Je to pro nás po hospodářské krizi další velká rána,“ obává se vývozce šperků z Jaipuru Javed.

Indové přijdou o zákazníky i dodavatele

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)

Prodejce šperků a drahokamů Yash Aggarwal:

„Kupci z Japonska sem teď nebudou jezdit. To nás velmi zasáhne, a nejen kvůli drahým kamenům, které Japonci kupují nejraději. Klesne i prodej zlata a stříbrných klenotů.“

Jaipur ale postihne i nedostatek materiálu. Jsou to totiž právě Japonci, kdo sem dováží většinu sladkovodních perel. S těmi se však zdejší šperkaři také budou muset rozloučit. Přerušení obchodů se navíc dotkne nejen podnikatelů v prodejnách, ale i brusičů diamantů a zlatníků.

Indický Jaipur má přes milion a půl obyvatel. Pro ručně dělané šperky, starožitnosti a sošky z velbloudích kostí se sem sjíždějí obchodníci z celého světa a nakupují je ve velkém.