Japonští turisté nepřijedou, Krumlov počítá ztrátu

Praha – Už týden sledují s napětím události v Japonsku stovky českých hoteliérů a majitelů cestovních agentur. Ročně do Česka přijede přes 130 tisíc turistů z japonských ostrovů. Tito návštěvníci tvoří významnou část klientely kvalitních hotelů a restaurací především v Praze a Českém Krumlově. Majitelé hotelů nyní čekají výrazný propad v návštěvnosti.

Podle památkářů jsou skutečně důležití japonští turisté jen pro Prahu a jižní Čechy. Přes jih republiky totiž míří do Vídně. Jinde však jejich nepřítomnost pracovníci v cestovním ruchu pocítí jen minimálně. „U nás jednoznačně japonská klientela míří do Českého Krumlova, na památky UNESCO,“ tvrdí Petr Pavelec z Národního památkového ústavu.

Český Krumlov pláče, Japonci letos nepřijedou 

Reportáž Barbory Jelínkové a Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Majitel cestovní agentury v Českém Krumlově Oto Šrámek o Japoncích, kteří nedorazí:

„Předběžně to odhaduji na nějakých 150 až 200 klientů, což jsou do konce března prakticky všechny skupiny, které měly přiletět z oblasti Tokia.“

Konkrétně v Českém Krumlově se ročně ubytuje zhruba 11 tisíc Japonců. Dalších 70 tisíc jich Krumlovem projíždí. Místní cestovní agentury už ale kvůli ničivému zemětřesení v zemi vycházejícího slunce začínají počítat zrušené objednávky. Tři hlavní specializované agentury odhadují, že do konce března nepřijede do Českého Krumlova asi 600 původně očekávaných japonských turistů. Pro relativně malé město závislé na cestovním ruchu to už představuje významnou ztrátu.

Hotely však zatím situaci dramaticky nevidí. Hlavní vinu za výpadek japonských turistů navíc dávají problémům v letecké dopravě, které by měly v dohledné době pominout. Místní už ale výpadek turistiky začínají pociťovat. Hlavně proto, že Japonci patří mezi nejvítanější turisty. „Je tam ten efekt, že oni nějakým způsobem využívají služby. Takže pokud to bude stovka návštěvníků, tak my tu stovku musíme několikrát znásobit,“ tvrdí místostarostka Českého Krumlova Jitka Zikmundová.

Loni v Česku podle údajů Asociace hotelů a restaurací japonští turisté především v Praze a Českém Krumlově jen za ubytování utratili asi 800 milionů korun. Teď však všichni očekávají propad. „Ty dopady pro nás jako hoteliéry budou - já očekávám minimálně dvoutřetinové. To znamená, z těch osmi set milionů skončíme na 200, 250 milionech,“ obává se člen rady asociace Pavel Hlinka.