Horníci najdou práci i jinak, limity není třeba prolomit

Most – Podle těžařů, úředníků z ministerstva průmyslu i odborářů z dolů je jediným propracovaným plánem, jak udržet zaměstnanost na Mostecku, prolomení limitů. Na tomto názoru se shodují už léta. Předáci horníků teď ale poprvé připustili jinou variantu, která počítá s opuštěním dolů a rekvalifikací jejich zaměstnanců na jinou pozici v průmyslové sféře.

Hornickým předákům se vždy nejvíce líbila varianta, kdy by se těžilo na místech, kde nyní stojí Černice a Horní Jiřetín. Teď ale připouštějí, že už nemusí být jediná. „Nás prioritně zajímají pracovní místa,“ říká předseda odborových organizací Czech Coal Group Jaromír Franta.

Stanovisko horníků je přitom jasné. Když politici nerozhodnou o pokračování těžby za limity včas, jsou připraveni doly opustit. Horničtí předáci tak možná vůbec poprvé připustili, že mít práci neznamená jen dolovat uhlí. „Jsme asi schopni dělat cokoli,“ prohlásil Franta.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Horníci by mohli najít uplatnění jinde

Horníci by mohli najít práci v průmyslové zóně Triangle, kterou zřídil kraj. „V současné době nabízí Triangle až 1 400 míst a ve výrobní špičce je tam až dvojnásobek zaměstnanců,“ vysvětlila mluvčí Krajského úřadu Ústí nad Labem Magdalena Hanáčková. „Jestli budu v Trianglu nebo někde jinde, je mi úplně jedno,“ zdůraznil odborový předák Franta.

Zástupci obcí ohrožených těžbou jsou ale při hodnocení nového stanoviska horníků opatrnější. „Spíše se přikláním k názoru, že i toto prohlášení odborů je součástí kampaně za prolomení limitů,“ vysvětlil místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt (SZ).

Těžaři ale názor, že jde jen o novou taktiku, kterou s odbory domluvili, odmítají. Podle jejich mluvčí je logické, že horníci, kteří žijí v nejistotě, zkoušejí všechny možnosti, jak si udržet práci.