Důchodci a děti pro jízdné zdarma potřebují Opencard a 120 Kč

Praha - Na začátek července si dopravní podnik připravil několik novinek. Děti od deseti do patnácti let a senioři od 65 do 70 let mohou jezdit pražskou hromadnou dopravou zdarma. K tomu budou potřebovat Opencard, do níž si nahrají věkovou aplikaci za 120 Kč. Tou se pak budou prokazovat revizorovi. Lidé si také připlatí za krátkodobou jízdenku po Praze, nicméně její platnost bude prodloužena a nově se s dosud nepřestupní jízdenkou bude moci přestupovat.

Podmínkou pro čerpání nároku na jízdné zdarma pro děti od deseti do patnácti let a seniory od 65 do 70 let je držení karty Opencard. „Poté stačí přijít k jakémukoliv předprodejnímu okénku a nechat si za poplatek nahrát příslušnou aplikaci, na kterou mohou poté jezdit bez omezení zdarma po Praze,“ uvedl mluvčí ROPIDu Filip Drápal.

Turisté si před příjezdem mohou kartu zařídit po internetu

Někteří se nicméně domnívají, že je tato sleva diskriminační vůči krátkodobým návštěvníkům Prahy. Podle Drápala si nicméně i tito, pokud chtějí ušetřit, mohou pořídit Opencard na několik dní. „O Opencard si každý může zažádat přes internet a při příjezdu do Prahy si ji může na určené adrese vyzvednout, a pokud je tu na delší dobu, tak se mu tato komplikace vyplatí,“ míní Drápal.

Opencard si zatím nepořídilo přibližně 60 tisíc Pražanů, přesto se Drápal nedomnívá, že to způsobí problémy. „Během dnešního dne začíná proces nahrávání aplikací,“ uvedl Drápal. Obecně se ale předpokládá, že většina dětí bude přes prázdniny pryč, a tato situace se tak týká především seniorů. Pro magistrát přinese změna ztrátu zhruba 240 milionů korun s tím, že letošní rozpočet na dopravu je připraven tuto ztrátu pokrýt.

Současně s touto změnou budou muset Pražané i mimopražští sáhnout hlouběji do svých kapes při nákupu jednorázového jízdného. Předpokládaný zisk z úpravy těchto tarifů bude podle Drápala 205 milionů korun. „Není to pouhé zdražení jízdenek, ale jedná se i o prodloužení časové platnosti, takže pro někoho to může být i zlevnění,“ doplnil.

Od 1. července zdraží nepřestupní jízdenky z 18 na 24 korun. Za přestupní si každý připlatí 6 korun, její cena tak dosáhne 32 korun. Stejně drahá bude i SMS jízdenka. Cestující však budou moci na tyto jízdenky jezdit déle, dosud nepřestupní jízdenka jim navíc umožní i přestupovat. Dobrou zprávou však je, že ceny předplatních kuponů zůstanou stejné až do roku 2014, slibuje město.