Bílé šaty Marilyn Monroe se prodaly za 4,6 milionu dolarů

Los Angeles - Za téměř pět milionů dolarů (asi 84 milionů korun) se v aukci prodaly legendární bílé šaty, v nichž hvězdná Marilyn Monroe hrála ve filmu z roku 1955 Slaměný vdovec. Legendární snímek, na kterém herečce zvedá šaty vítr z ventilace metra zná celý svět. Šaty patřily do sbírky, kterou po desítky let dávala dohromady herečka Debbie Reynoldsová s nenaplněnou nadějí, že se jí podaří tyto cenné filmové relikvie vystavit v muzeu. Slavné bílé šaty v aukci koupil neznámý kupec, který přihazoval po telefonu.

Televizní stanice CNN uvedla, že Reynoldsová slzela, když byly šaty Marilyn Monroe prodány. Suma pěti milionů dolarů, za kterou se nakonec vydražily, vysoce předčila původní odhady aukční síně. Její prezident Joseph Magdalena před aukcí odhadl, že by se mohly prodat za 2 miliony dolarů.

Keya Morgan, sběratel memorabilií a autor knihy o Marilyn Monroe, označil aukci za „zcela bláznivou“, především vzhledem k hospodářské recesi. Nicméně CNN řekl, že Monroe by byla nadšena z toho, že se za její staré šaty dalo tolik peněz.

Slavné bílé šaty ale byly jen jedním z lákadel aukce. Dražila se také například buřinka Charlieho Chaplina, paruka Elizabeth Taylorové ze známého filmu Kleopatra a kytara, na niž hrála ve snímku Za zvuků hudby z roku 1966 britská herečka Julie Andrewsová. Jezdecký obleček, v němž Taylorová hrála ve filmu ještě jako dítě, byl vydražen za 73 800 dolarů.

Dražily se také například i rudé pantoflíčky Judy Garlandové pro film Čaroděj ze země Oz, i když je nakonec ve filmu nepoužila. Přesto se za ně ve dražbě zaplatilo téměř dva miliony dolarů.

Reynoldsová sbírala kostýmy a filmové rekvizity padesát let. „Nejvíc věcí jsem získala na aukci v 70. letech, kdy se studio MGM rozhodlo zbavit většiny rekvizit. Prostě je zahodili,“ popsala Reynoldsová. Mnoho předmětů, které tvořily sbírku, Reynoldsová dostala od své přítelkyně Taylorové.

Reynoldsová se rozhodla prodat cenné rekvizity a kostýmy proto, že se dostala do finančních potíží. Několikrát také ztroskotala její snaha otevřít muzeum kostýmů. Herečka před aukcí uvedla, že udržování sbírky bylo příliš nákladné a že se dražbou zbaví velké odpovědnosti a trochu si bude moci oddechnout. Reynoldsová, která byla okouzlující mladičkou partnerkou Gene Kellymu ve Zpívání v dešti, ještě dnes ve vysokém věku neopustila prkna nočních klubů a divadel.

Sbírka Debbie Reynoldsové
Zdroj: ČT24