Piloti odmítají další propouštění v ČSA

Praha - České sdružení dopravních pilotů (CZALPA) se staví proti vlně dalšího propouštění v Českých aeroliniích (ČSA), které podle sdružení v nejbližší době plánují. Další snižování stavů jde podle odborového sdružení pilotů nad rámec restrukturalizačního plánu ČSA schváleného vládou v roce 2010 a povede k novému ústupu firmy z trhu. ČSA ale tvrdí, že plán propouštění je známý a je součástí schválené restrukturalizace.

„Na poslední schůzce, která byla v pondělí, nám bylo oznámeno, že k zeštíhlení dojde na přelomu července a srpna,“ prohlásil prezident CZALPA Filip Gaspar. Na začátku roku se přitom propouštění týkalo 50 zaměstnanců ČSA a mělo být s ohledem na restrukturalizační plán poslední, dodal. Přesný počet zaměstnanců, kterých se další redukce týká, odbory zatím neznají, protože další propouštění dosud nebylo detailně projednáno. Gaspar nicméně odhadl, že ze současných 350 pilotů ČSA propustí aerolinky 50 až 70.

Podle odborů porušují aerolinky zákoník práce

„V posledních měsících přestal management podávat zaměstnancům a odborovým organizacím většinu informací týkajících se chodu společnosti včetně informací o hospodaření,“ stěžují si odboráři. Zaměstnavatel tím podle nich porušuje zákoník práce a uzavřené dohody. Takovýto postup podle CZALPA nahrává spekulacím o neúspěšnosti managementu v řízení aerolinek.

Personál ČSA
Zdroj: ČT24/csa.cz

Mluvčí Českých aerolinií Hana Hejsková reagovala na obvinění pilotů slovy, že současný plán zeštíhlování není žádným tajemstvím a veškeré aktivity se dějí v rámci schválené restrukturalizace. Podle ní je pro zefektivnění firmy nutné pružně reagovat na měnící se podmínky na trhu a to se mimo jiné promítá také do zaměstnanosti posádek letadel. Každý dílčí krok průběžné personální politiky ale není možné samostatně komentovat.

V současnosti se České aerolinie nacházejí zhruba ve třetině původního tříletého restrukturalizačního plánu. „V první třetině bylo prioritním úkolem zajistit provozní financování, hledali jsme úspory a vyšší efektivitu, stavěli základ pro nový model dopravní sítě,“ uvedl už dříve prezident společnosti Miroslav Dvořák. Podle něj musí společnost v následujících dvou letech s úsporami pokračovat a hledat nové výhodné destinace.

V průběhu loňského roku ČSA snížily provozní ztrátu na 324 milionů korun z předchozích 3,5 miliardy. Výnosy aerolinek vzrostly na 19,8 miliardy korun ze 16,9 miliardy v roce 2009. V současnosti ve spolupráci se svými partnery aerolinky nabízejí spojení do 91 destinací ve 45 zemích světa. Společnost zaměstnává zhruba čtyři tisíce lidí a provozuje 19 letadel Airbus a osm letadel typu Boeing.