Moody's varuje před snížením ratingu Španělska

Londýn - Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service zařadila hlavní rating Španělska do režimu pozorování s negativním výhledem. Agentura to zdůvodňuje tím, že Španělsko čelí většímu tlaku na zajištění financování. Rizikem je ale i precedens, který představuje druhá finanční pomoc pro zadlužené Řecko, na které se minulý týden dohodli zástupci eurozóny.

Agentura vysvětlila, že pokud Španělsku rating sníží, pak to zřejmě nebude o víc než jeden stupeň. Nyní Moody's hodnotí schopnost Španělska splácet závazky na stupni Aa2.

Španělská vláda má stále problémy s tím, aby si zajistila bezproblémové financování. Do budoucna by situaci mohla ztížit i dohoda o pomoci Řecku, která určuje, jak by vypadala záchrana dalších zemí eurozóny, které by se ocitly v podobné situaci.

Podle Moody's není bez problémů ani snaha španělské vlády zajistit fiskální konsolidaci. Španělská ekonomika se dlouhodobě potýká se slabým růstem a navíc se ukazuje, že některé regionální vlády nejsou schopny plán úspor dodržovat.

Finanční problémy Španělska (zdroj: ČT24)