Zájemci o ropu rozhazují sítě v Libyi

Tripolis - Zájmu zahraničí o výjimečně kvalitní ropu z Libye neubrala ani kritická politická situace v zemi. Zatím však není jasné, jaká pravidla budou po novém pořádku platit. Majitelům dohod o nákupu černého zlata tak nezbývá než čekat.

V Libyi vládl diktátorský režim po dlouhých čtyřiceti letech. Nyní se hroutí a s ním i jistoty, které dosud panovaly na obchodním a zejména pak ropném poli. Rebelové ujišťují, že politická změna platnost smluv neohrozí. „Nová vláda se chce vyvarovat násilí. V tomto směru zatím svůj slib drží. Opravdová zkouška ale přijde teprve při rozdělování libyjského ropného bohatství a odzbrojování milicí,“ myslí si Shashank Josuu z Royal United Services. 

Povstalecké vůdce už pomocí slibů o finanční pomoci láká Čína. Je pravděpodobné, že nezůstane sama. Zástupci rebelů totiž neskrývají, že výhodný kontrakt dostanou státy, které jim během revoluce nabídly podporu. Ani to se prý ale s dodržením starých smluv nevylučuje. „Uznáme všechny smlouvy na těžbu ropy a plynu, které jsou v souladu se zákonem. Bývalá vláda momentálně nemá žádná rozhodovací práva na obnovování smluv,“ uvedl zástupce povstalců pro rekonstrukci Ahmed Jehani. 

Libyjská ropa (zdroj: ČT24)

Největší očekávání má ale Itálie. Tamní ropný koncern ENI byl totiž dlouhodobě největším odběratelem ropy z Libye. Původní smlouvy o nákupu ropy a plynu měly platit až do roku 2042. Na záruky navíc čeká i francouzský Total nebo britská společnost BP.