V rámci projektu Zelená úsporám se podvádělo

Praha - Státní fond životního prostředí zahájil kontroly mnohamiliardového projektu Zelená úsporám. Na šest set náhodných kontrol odhalilo desítky chyb, někde dokonce i podvody. Za zneužití státní dotace budou nejspíš padat i obvinění. Většina příjemců dotací z kontrol strach nemá.

Lákavou nabídku v celkové hodnotě 16 miliard vyslyšely desítky tisíc lidí, 64 tisíc žádostí o státní dotaci na úsporu energie domu uspělo. Kvůli ohromnému zájmu musel stát projekt zastavit. Teď se ukazuje, že zdaleka ne každý projekt měl na peníze nárok. „Předpokládáme, že některé prostředky získáme i po provedených kontrolách,“ řekla mluvčí Státního fondu životního prostředí Jaroslava Krebsová. 

Kontroly se teď rozběhly naplno. Zatím 600 předem ohlášených prohlídek odhalilo osmdesát domů se závažnými chybami. Následovat bude hlubší kontrola. „Pokud bude i v ní potvrzeno, že skutečně došlo k pochybení, tak se dotace buď může krátit, nebo může v nejhorším případě dojít až k jejímu odebrání,“ podotkla Krebsová.

Nejvíc pochybení odhalují kontroloři u zateplení domů

Například jeden majitel chtěl zpětně proplatit 16centimetrovou vrstvu polystyrenu, kontrola ale odhalila, že byl tlustý jen 14 centimetrů. Na celkové ploše šlo o rozdíl desítek tisíc korun. Jiný majitel chtěl zase státní dotaci na zateplení celého domu. Ve skutečnosti celá zadní stěna žádnou izolaci nemá. 

Některé případy mohou dokonce skončit i trestním oznámením, a to za podvod. Fond životního prostředí se zaměřuje hlavně na větší projekty. „Máme informaci, že probíhají kontroly i na našich solárních instalacích a byly provedeny zatím na 50 procentech z nich,“ řekl výrobce solárních systémů Aleš Prokopec. 

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Státní fond životního prostředí plánuje počty kontrol výrazně zvýšit. Do konce příštího roku musí zkontrolovat na 4 500 stavebních projektů.