Zahraniční obchod hlásí druhé nejvyšší saldo v historii ČR

Praha - Zahraniční obchod skončil v září přebytkem 21 miliard korun, což je meziročně o 10,4 miliardy korun více. Jde tak o druhé nejvyšší kladné saldo zaznamenané v historii Česka. Vývoz podle předběžných údajů Českého statistického úřadu v září meziročně vzrostl o 7,8 procenta a dovoz o 3,5 procenta.

Zářijové tempo meziročního růstu vývozu a dovozu bylo podle statistiků nejnižší v letošním roce. Výsledky ovlivnila vysoká srovnávací základna loňského září. Letos v září vzrostl obrat zahraničního obchodu meziročně o 26,1 miliardy korun na 484,6 miliardy korun. Díky posílení koruny vůči euru i k dolaru rostl zahraniční obchod rychleji při přepočtu na eura a dolary než obchod vyjádřený v českých korunách.

Bilanci zahraničního obchodu zlepšil zejména vzestup přebytku u strojů a dopravních prostředků o 15,7 miliardy korun. Dovozu se nejméně dařilo v oblasti elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů a telekomunikačních zařízení.

Zahraniční obchod čekají horší časy, v minusu by ale skončit neměl

„Závislost české ekonomiky na exportu a závislost exportu na automobilovém průmyslu je v době poklesu ekonomiky velký problém. Minulé roky ukázaly, že nákup nového auta spotřebitelé odsouvají jako jednu z prvních věcí na lepší časy. Pokud se naplní pesimistické scénáře odhadů tempa růstu ekonomiky pro rok 2012, budeme opět čelit problémům vývozu,“ varoval analytik společnosti Citfin Tomáš Volf.

Petr Zahradník, člen NERVu

„Česká republika je země, která má třetí největší podíl exportu na hrubém domácím produktu v celé Evropské unii. Před námi jsou pouze Slovensko a Lucembursko. Jinými slovy tato vysoká expozice a neblahý stav, který dluhová krize způsobila, ovlivňuje zahraniční poptávku české ekonomiky velice silně.“

Na mírný pesimismus už zakládá i zářijové meziměsíční srovnání. Po sezonním očištění se vývoz v září oproti srpnu snížil o jedno procento a dovoz o 1,8 procenta. Trend vývoje ukazuje na pokles vývozu o 0,6 procenta a dovozu o 0,4 procenta.

Přestože se v nadcházejících měsících ani v příštím roce českým podnikům na příliš dobré časy zřejmě neblýská, saldo zahraničního obchodu by se podle Volfa do červených čísel propadnout nemělo. „Bude to díky nízkému dovozu a slabé aktivitě v ekonomice,“ poznamenal. Země eurozóny, které v následujících měsících nejspíš čeká ochlazení ekonomiky, jsou největšími exportními partnery Česka. Směřuje do nich přes 80 procent českého vývozu.

Komentář Petra Zahradníka (zdroj: ČT24)