Raiffeisenbank zablokovala klientům kreditní karty

Praha - Raiffeisenbank kvůli úniku citlivých dat klientům preventivně zablokovala zhruba tři tisíce kreditních karet. Banka odhalila ztrátu údajů, ke které docházelo už od července, ve čtvrtek odpoledne u firmy zprostředkovávající bezhotovostní platby u zahraničních obchodníků. Svým zákazníkům chce co nejdřív vydat karty nové. Do té doby bohužel peníze z bankomatu nevyberou.

Banka už všechny klienty o zablokování jejich karet informovala. O peníze prý nikdo nepřišel. „Zablokovali jsme všechny karty, u kterých bylo potenciální ohrožení, že mohlo dojít k platbě s kartou u ohroženého obchodníka od počátku července letošního roku,“ přiblížil mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň. 

Nejde navíc o problém české banky, ale týká se minimálně všech karet používaných ve střední a východní Evropě, dodal Kofroň. Podle zjištění České televize mohou být ohroženi klienti, kteří platili kreditní kartou na některých čerpacích stanicích, a to nejen v zahraničí, ale i v Česku.

Klienty informovala o zablokování i SMS z banky

Část klientů tuzemské Raiffeisenbank se o zablokování dozvěděla až ve chvíli, kdy přišla k bankomatu. „Včera večer, když jsem si chtěla vybrat z bankomatu, jsem zjistila, že karta je zablokovaná,“ uvádí klientka Naďa Černá. Pár okamžiků poté jí na mobil přišla esemeska: „Vážený kliente, Vaši kreditní kartu jsme zablokovali z důvodu ohrožení její bezpečnosti. V příštích hodinách Vás kontaktuje bankéř.“ 

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

Velké české banky přitom evidují jeden až dva pokusy o napadení účtů týdně. Mezi nejčastější útoky patří tzv. skimming, kdy jsou pirátské čtečky karet umístěny přímo v bankomatech. Oblíbenou taktikou je také zaslání e-mailu se stránkou, která vypadá na první pohled stejně jako okno internetového bankovnictví. Zde pak může dojít k přihlášení klienta a případnému zneužití jeho účtu.

Uživatelé se mohou proti takovým útokům bránit jen těžko. „Jediné a nejschůdnější řešení je připojistit si kartu proti mimořádným událostem, sledovat výpisy z účtů a blokovat platby na internetu,“ radí odborník na IT bezpečnost Jiří Nápravník.