Soud má na stole obří daňové úniky z prodeje pohonných hmot

Ostrava – Od začátku tohoto týdne řeší ostravský krajský soud několik sporů souvisejících se stamilionovými daňovými úniky při obchodování s pohonnými hmotami. Hned několik se týká údajných dluhů společnosti Čepro. Celkové částky, které věřitelé od státního podniku požadují, šplhají do miliard. K obžalovaným se řadí především Radomír Vybíral a jeho syn Roman. Jde o jeden z největších případů od devadesátých let, kdy bujely podvody s lehkými topnými oleji.

O téměř 600 milionů korun měla stát okrást na daních skupina obchodníků s pohonnými hmotami z okolí Radomíra Vybírala a jeho syna Romana. Na rozdíl od ostatních jsou rok a půl ve vazbě. Když je policisté zatýkali, vyčíslili daňový únik na šest miliard korun. To se ale nakonec vyšetřovatelům nepodařilo dokázat.

Nejvýznamnějších sporů není v celé záležitosti mnoho, ale mají společných několik faktů. Obžalovaní při nich využívali především možnosti uzavírat obchody uvnitř daňových skladů. Tyto praktiky jsou dnes již zakázané. „Do daňového skladu společnosti Čepro byly nakupovány pohonné hmoty. Uvnitř skladu pak docházelo k účelovým obchodním operacím mezi spřízněnými obchodními společnostmi,“ uvedl státní zástupce Karel Kalda. Podvodníci pak při prodeji pohonných hmot z daňového skladu státního podniku Čepro dalším odběratelům nezapočítávali do základu pro výpočet DPH i spotřební daň, která je přitom vyšší než cena samotného benzinu. 

Pohledávky jsou fiktivní, tvrdí Čepro

Po společnosti Čepro někdo vymáhá několik pohledávek, které ale státem ovládaná společnost považuje za fiktivní. Ta největší se týká dvou a půl miliardy korun, což je asi dva a půl krát více, než je roční zisk společnosti. Pohledávky v takové hodnotě požaduje firma Venturon Investment, která údajně koupila kdysi pohonné hmoty, které byly u Čepra uskladněné. Čepro už kvůli této události v minulosti navštívil exekutor. Společnost ale kontruje, že žádné pohonné hmoty v té době ani uskladněné neměla.  

Celkem před soudem stanulo sedm lidí. Mezi obžalovanými je i podnikatel Radomír Vybíral, označovaný konkurenty za hlavu velkého petrolejářského impéria. Vybíral a jeho syn Roman jsou ve vazbě. Dalších pět obžalovaných - Tomáš Šenk, Evžen Uher, Dušan Gajdošík, Jan Hofman a Roman Zezula jsou souzeni na svobodě. Hlavní líčení je naplánováno do pátku. Pak bude odročeno. V dalším kole bude senát pokračovat výslechy svědků a znalců.