Za levnějším benzinem do Polska

Praha - Ceny pohonných hmot lámou rekordy. Nejžádanější benzín Natural 95 už někde překročil hranici 37 korun a 50 haléřů a dál stoupá. Motorová nafta se prodává průměrně za 36 korun a 92 haléřů za litr. Na severu země tak přibývá řidičů, kteří jezdí tankovat do levnějšího Polska. Na Náchodsku tak zejí prázdnotou opuštěné stojany na pumpách a na druhé straně hranice lze vidět fronty českých aut. Čeští řidiči totiž jezdí tankovat benzín do Polska, na nádrži mohou ušetřit 200 až 300 korun.

Na první pumpě za hranicemi za Náchodem už skoro jiné zákazníky než Čechy neznají, Češi tvoří až 90 procent řidičů, kteří se zde stavují pro benzín. 

V okolí lázní Kudowa v Polsku jsme narazili na ceny benzínu natural pod 34 korun a nafty 34,40 za litr. Na české straně byly ceny o tři koruny vyšší. Vysvětlení cenových rozdílů je jednoduché, v Polsku platí nižší spotřební daň. Čeští pumpaři tak svádějí s polskou konkurencí nerovný boj. 

Ceny benzínu a nafty v Polsku lákají spekulanty. Celníci bystří pozornost a připomínají, že z Polska si řidič může dovézt plnou nádrž a maximálně 20 litrů v kanystru. Víc už musí český kupující zdanit. 

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)