Novela zákona stanoví strop pro provize finančních poradců

Praha – Ministerstvo financí chce přísnější pravidla pro pojišťovací trh. Další novela zákona má přesně určit povinnosti finančních poradců, ale i omezit jejich provize. Legislativní rada vlády bude mít přepracovanou verzi na stole už za dva týdny.

Podle České národní banky, která na finanční trh dohlíží, do běžné praxe některých pojišťovacích zprostředkovatelů patří nesrozumitelné a neúplné informace, skryté poplatky nebo příliš vysoké provize. Tomu by měl nový zákon zabránit.

Finančním poradcům se naopak nelíbí, že by jim měla novela stanovit maximální částku, kterou si mohou účtovat za uzavření smlouvy o životním pojištění. „To vůbec není o výši provize, jde o to, aby klient věděl o nákladech toho produktu, aby měl jasnou a přehlednou informaci,“ argumentuje Petr Šafránek, generální sekretář Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky.

O to, kolik peněz zprostředkovatel za smlouvu dostane, se zajímá podle aktuálního průzkumu Zlaté koruny jen polovina lidí. A jen necelá třetina by k její výši přihlédla při uzavření pojistky.