ČNB vydala zlatou minci s motivem mostu v Náměšti

Praha - Česká národní banka dnes vydala novou zlatou minci s motivem barokního mostu v Náměšti nad Oslavou. Mince v nominální hodnotě 5 tisíc korun je určená především sběratelům. Jde v pořadí už o třetí minci z desetidílného cyklu Mosty, který představuje technicky, architektonicky nebo historicky zajímavé mosty na českém území.

Nová mince nabízí dva různé pohledy na náměšťský most ve formě 15,5 gramu ryzího zlata o průměru 28 milimetrů. Na lícní straně doplňuje motiv mostu kompozice heraldických zvířat z velkého státního znaku, název cyklu a nápis Česká republika. Rubová strana nese vedle vyobrazení mostu i název zlaté mince a rok jejího vydání. Výtvarný návrh vytvořil Martin Dašek.

ČNB vydává do oběhu přes 12 tisíc půluncových mincí ze zlata o ryzosti 999,9, z toho 9 tisíc kusů ve špičkové kvalitě s leštěným polem a matovým reliéfem a zbytek v běžné kvalitě. Nominální hodnota mince je sice 5 tisíc korun, prodejní cena ale šplhá mnohem výše. Už teď začíná na 17 tisících a podle odborníků bude ještě stoupat.

Miroslav Singer, guvernér ČNB

„Většinu těchto mincí skupují sběratelé. Zájem je veliký, v tomto smyslu se ty mince zhodnocují velice slušně.“

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Deset motivů pro cyklus Mosty vybírala komise odborníků z několika desítek doporučení na nejzajímavější mostní stavby v České republice. „Barokní most v Náměšti nad Oslavou je hned po Karlově mostě v Praze největším mostem s nejbohatší sochařskou výzdobou u nás,“ připomněl člen bankovní rady České národní banky Pavel Řežábek. „Náměšťský most je nádherný, je to krásná práce. Je to nádherné propojení technické památky a uměleckého díla těch soch,“ soudí Dašek.

Náměšťský most byl postaven ve 30. letech 18. století a po dalších téměř 150 let byl jediným silničním mostem, který spojoval pravý a levý břeh řeky ve městě. Jeho dominantou je soubor 20 vápencových soch zobrazujících postavy andělů a světců.