Morgan Stanley popřela obvinění ohledně IPO Facebooku

New York - „Morgan Stanley sledovala u Facebooku stejné procedury, jaké sleduje u jiných IPO,“ uvedl mluvčí americké banky Morgan Stanley Pen Pendleton v reakci proti obvinění, že banka zatajila zhoršení vyhlídek hospodaření Facebooku těsně před vstupem této firmy na burzu. Banka, jež je hlavním manažerem primární emise akcií (IPO), podle agentury Reuters v úterý uvedla, že Morgan Stanley o zhoršených vyhlídkách Facebooku informovala jen vybrané klienty. Akcie Facebooku od uvedení na burzu klesají.

Facebook vstoupil na trh v pátek, kdy za zhruba 421 milionů akcií získal zhruba 16 miliard dolarů (asi 317 miliard Kč). Podle Reuters se ale nyní ukázalo že analytik Scott Devitt, který v Morgan Stanley analyzuje internetové firmy, zhoršil výhled tržeb Facebooku. Pro část vybraných investorů, k nimž se varování dostalo, to podle zdrojů byl šok. Prezentace totiž byla v té době v plném proudu a o nepříznivých zprávách se veřejně nemluvilo.

Změna hodnocení, kterou Morgan Stanley prezentovala vybraným klientům, přišla v době, kdy Facebook předkládal povinnou dokumentaci pro americkou komisi pro cenné papíry (SEC). V aktualizovaném prospektu emitenta sice na rizika upozornila, podle expertů je to ale příliš pozdě.   

Facebook v pátek vstupoval na burzu s cenou 38 dolarů za akcii. V pondělí akcie společnosti odepsaly skoro 11 procent a končily těsně nad 34 dolary. Dnes po zahájení obchodování odepsaly dalších až devět procent a pohybovaly se kolem 31 dolarů za kus. Proti páteční upisovací ceně ztratily už přes 18 procent hodnoty.