Litoměřický Kaufland prodával plesnivý chleba

Brno – Na pultech hypermarketu Kaufland v Litomeřicích se prodávalo plesnivé pečivo. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) tam našla 64 rozmražených polotovarů chlebů napadených plísní. Úřad provedl kontrolu na základě stížnosti a podnětu spotřebitele, který si jeden z vadných výrobků koupil. Kaufland podle vyjádření mluvčí ihned po oznámení inspekce provedl kontrolu ve všech prodejnách. Na další případy prý nenarazil.

Chleby přitom byly připraveny spolu s jinými druhy polotovarů k rozpékání a k prodeji v oddělení čerstvého pečiva. Jde o Chléb kulatý se zářezy o hmotnosti 480 gramů, dodavatelem mraženého polotovaru je společnost Inter Europol Piekarna Szwajcarska S.A., Marki, Polsko.

„Naše společnost ihned po zjištění provedla kontrolu pečiva ve všech prodejnách. Další výskyt stejného nebo podobného problému se nepotvrdil. Zboží nalezené SZPI se do prodeje nedostalo. Zaměstnanci byli ještě jednou velmi důkladně proškoleni, jak mají s pečivem před rozpékáním zacházet,“ uvedl mluvčí hypermarketů Kaufland Michael Šperl.

Inspekce ihned zakázala další uvádění konkrétního pekařského výrobku do oběhu. Plísně zpravidla produkují mykotoxiny, což jsou látky, které mohou vážně poškodit lidské zdraví.