Výroba v Pilsen Steel se částečně rozjela

Plzeň - Plzeňské hutě a kovárny Pilsen Steel po desetidenní odstávce částečně obnovily výrobu. Květnové výplaty už má na účtech všech 950 zaměstnanců a podle slibu managementu by měly tento týden pracovat všechny stroje naplno. Podniku byly současně obnoveny i dodávky energií, jak uvedl hejtman Milan Chovanec (ČSSD) po dnešním jednání s vedením podniku, úřadem práce, firemními i regionálními odbory a krajskou tripartitou. Kraj zůstává komunikátorem v problematice podniku, která se týká celého kraje. Vedení jednoho z největších plzeňských podniků zatím situaci zaměstnancům nevysvětlilo.

„Firmě se podařilo dohodnout s bankou další financování, ale jen krátkodobě. Mzdy už ale byly lidem vyplaceny. Věřím, že továrna zůstane v chodu,“ doufá Chovanec. Úřad práce už připravuje krizový scénář pro případ, kdyby problémy podniku trvaly. Úřad je na případné další problémy připraven, dodal.

"Rozjíždíme výrobu. Stroje nabíhají postupně od pátku,„ prohlásil personální ředitel Pilsen Steelu Pavel Ratislav. “Plný náběh to určitě není, ale všichni lidé jsou v práci. Jsou spokojeni, že v pátek obdrželi výplaty," řekli předáci odborů Miroslav Cink a Ivanka Smolková. Podle ní zatím vedení nepředstoupilo před zaměstnance a celou situaci jim nevysvětlilo.

Ruský podnikatel Igor Šamis, vlastník a jednatel firmy, má prý přijet do Česka tento týden a podat bližší informace. Kraj se dnes písemně obrátí na obchodního radu ruského velvyslanectví, aby pomohl s komunikací s vlastníkem Pilsen Steelu.

Plzeňský hejtman už minulý týden mluvil o Pilsen Steelu s ministrem průmyslu Martinem Kubou (ODS). Také ministerstvu dnes odejde z kraje oficiální žádost o pomoc s vysvětlením situace. Zároveň byla vytvořena pracovní skupina k problémům Pilsen Steelu, kterou vede ředitel krajského odboru regionálního rozvoje Miloslav Michalec a kromě zástupců firemních i regionálních odborů jsou tam tři krajští úředníci.

Výroba nejela od 15. června

Kvůli výraznému omezení dodávek energií a materiálu byla výroba v kovárnách a hutích Pilsen Steel mimo provoz od 15. června. Zaměstnanci hrozili kvůli neobdrženým výplatám výpověďmi a odbory hromadným návrhem na insolvenci firmy, která má podle Cinka i Smolkové dostatek zakázek. Několikadenní ostávky výroby už dle odborářů trvají od loňského listopadu.

Podle odborářů se mluví o několika možných kupcích - o ruské skupině OMZ, Siemensu, slovenských Železárnách Podbrezová a o kanadské a indické firmě. Odbory by nového majitele uvítaly. Podnik má dle odborářů u řady firem závazky po splatnosti. Další jednání o insolvenci u krajského soudu má být 7. července.