Francie: Pro splnění podmínek věřitelů by Řecko mělo mít více času

Paříž – Francouzský premiér Jean-Marc Ayrault je toho názoru, že by Řecko mělo dostat více času na splnění rozpočtových cílů stanovených mezinárodními věřiteli. Řecká vláda se nyní snaží přesvědčit Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond k uvolnění další části úvěrové pomoci. Připravila proto nové rozpočtové škrty v objemu téměř dvanáct miliard eur (téměř 300 miliard Kč). Jak si země vede, bude už za pár týdnů řešit první poprázdninový evropský summit.

Řecko nyní čerpá druhý záchranný úvěr 130 miliard eur. V roce 2010 začalo čerpat první půjčku 110 miliard eur, během čerpání se ale ukázalo, že záchranný úvěr Řecku nebude stačit. Atény se proto dohodly na restrukturalizaci dluhu a nových podmínkách čerpání.

Více než 90 procent Řeků se ale podle průzkumu agentury MRB domnívá, že chystaná úsporná opatření jsou nespravedlivá a poškozují nejchudší část společnosti. Opatření zahrnují například snižování mezd a důchodů. Nicméně zhruba dvě třetiny Řeků podle průzkumu chtějí, aby Řecko zůstalo součástí eurozóny.

Monti: Odchod Řecka z eurozóny je scénářem, o kterém nikdo neuvažuje

Italský premiér Mario Monti v rozhovoru pro dnešní vydání řeckého listu Katimerini vyzval Atény k pokračování v úsporách. Současně Řecko ujistil, že eurozóna neusiluje o jeho vyloučení ze svých řad.

Mario Monti, italský premiér

„Odchod Řecka z eurozóny je scénářem, o kterém nikdo neuvažuje. Řecko již dosáhlo velkého pokroku a musí pokračovat v procesu rozpočtové disciplíny a strukturálních reforem, protože to je v jeho nejlepším zájmu.“ 

Mario Monti
Zdroj: Isifa/GettyImages/Adam Berry

Řecký korespondent ze své země svatouška nedělá

Řecký korespondent v Bruselu Vangelis Demiris si těžko zvyká na to, že Řekové dostali nálepku lenochů a vyžírků. Zvlášť mladým Řekům to sídlo unie umí pěkně osladit. Stěží získají účet v bance a majitelé bytů je do pronájmů nechtějí. Ponižování mu vadí, i proto po nocích sepsal knihu Odvrácená tvář řecké krize. Prodaly se jí už tisíce. 

Vangelis Demiris, řecký korespondent v Bruselu

„EU věděla dlouho, co se děje v Řecku. Měli za to, že když tvoří jen 2 % HDP a 4 % dluhu, tak s tím nebude problém. Podcenili riziko nákazy.“

Řecký korespondent z Řecka ale svatouška nedělá. Přiznává obří korupci i daňové úniky. Úpadek jeho země je vidět i na polední mši, jak se přezdívá tiskovým konferencím v mocné Evropské komisi. Ještě před pár lety tu sedělo patnáct řeckých novinářů. Zbyla polovina. Za menší platy dělají pro víc médií. Ale nestěžují si, v Řecku by totiž o práci nezavadili.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)