Ocelárna Evraz Vítkovice Steel pozastavila svou činnost

Ostrava - Společnost Evraz Vítkovice Steel (EVS) od počátku října dočasně pozastavila provoz své ocelárny v Ostravě. „Důvodem pozastavení je nízká poptávka na trhu válcovaných výrobků a úsilí společnosti pro optimalizaci zásob surovin,“ zdůvodil tento krok její mluvčí Jaromír Krišica. Podle Moravskoslezského deníku se zaměstnanci obávají o práci, většina z nich je doma a čeká na další informace od firmy.

V současnosti zaměstnává ocelárna 1 115 lidí, jen letos přitom propustila okolo 200 pracovníků. Jedná se o třetí největší českou hutní společnost, která vyrábí ocel a válcované produkty. Od roku 2005 je součástí ruské skupiny Evraz.

Jaromír Krišica, mluvčí Evraz Vítkovice Steel 

„Část zaměstnanců ocelárny zůstává doma s 80 procenty jejich průměrné mzdy, další část byla převedena na práci v jiných provozech společnosti nebo k provádění údržby v ocelárně… Doba pozastavení provozu ocelárny závisí na mnoha faktorech, které nyní vedení zvažuje… Další provozy společnosti pracují.“

Navíc šéf hutní firmy Dmitrij Ščuka letos prohlásil, že společnost kvůli rostoucím nákladům na emisní povolenky uvažuje o možném ukončení výroby oceli. Variantou je ale také stavba nové elektroocelárny za 100 až 150 milionů dolarů (až 2,8 miliardy korun), díky níž by se firma mohla dostat k povolenkám zdarma.

Evraz Vítkovice Steel
Zdroj: ČT24

Evraz je přední ocelářskou a těžařskou společností a producentem vanadu. Firma kromě Ruska a ČR působí na Ukrajině, v USA, Kanadě, Itálii a Jižní Africe. Podíl ve společnosti vlastní ruský miliardář Roman Abramovič. V letošním prvním pololetí se Evraz překvapivě propadl do ztráty 50 milionů amerických dolarů (994,6 milionu korun) ve srovnání s čistým ziskem 263 milionů dolarů ve stejném loňském období. Ztrátu způsobil pokles poptávky z Evropy a nižší ceny oceli.