Krádeže kovů jsou rostoucím fenoménem, ale také smrtelným

Ostrava - Policisté dopadli zloděje kovů, kteří v Příboru na Novojičínsku kradli železné vzpěry elektrických stožárů vysokého napětí. Sloupy kvůli tomu nakonec spadly a pád způsobil rozsáhlý výpadek elektřiny. Krádeže kovů jsou tak nebezpečný a narůstající fenomén. Nájezdy zlodějů ruinují obecní kasy, velké škody den co den hlásí železnice a tratí také energetici. Tento byznys ale pro některé zloděje končí i smrtí.

Zatčení muži se krádežemi železa živí, tři z nich už mají trestní minulost – převážně majetkového charakteru, uvedl novojičínský policejní mluvčí Petr Gřes. Policisté dostali tip od svého informátora z podsvětí. Podle mluvčího čelí muži obvinění z krádeže a poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. Kromě trestu hrozí zlodějům finanční postih. Elektrárenská společnost ČEZ vyčíslila škodu na 12 milionů korun. „Naše společnost se k trestnímu řízení připojí a budeme vymáhat škodu vzniklou na našem zařízení,“ uvedla mluvčí ČEZu Alice Lutišanová.

Policie sice tuto organizovanou skupinu zlodějů vypátrala, další stovky zlodějů ale dál unikají. Mezi nimi například ti, kteří sedmkrát kradli z bývalé celnice ve Všerubech okapy. „Najednou zmizelo i třeba čtyřicet až padesát metrů okapu,“ konstatuje správce budovy bývalé celnice Václav Maršík. 

Oblíbeným artiklem zlodějů kovů jsou také kanály. Například v Kladně už pomalu vzdali nakupování nových a raději se je snaží nahrazovat gumovými kryty.Takovou náhradu ovšem nelze dát všude. Určitě ne na železnici, kde ale jdou zloději hlavně po mědi.

Tomáš Drvota, mluvčí Správy železniční dopravní cesty

„Ztrácejí se různé kolejové spojky, lanová propojení, ale také třeba dráty traťového telefonu, a to někdy i v délce třeba stovek metrů.“

Povolený sřoub na trati
Zdroj: ČT24

Kolik zmizí ročně kovů v celé České republice, se přesně zjistit nedá. K jak velkým číslům bychom ale došli, může napovědět statistika, kterou si dělá SŽDC. Před třemi lety vyčíslili správci kolejí škody na pětadvacet milionů korun, předloni už to bylo o čtrnáct milionů více a loni dosáhly ztráty téměř čtyřiceti sedmi milionů korun. Kovů tedy mizí každým rokem víc, a to přesto, že před třemi lety poslanci zpřísnili pravidla pro výkup ve sběrnách.

Krádeže nejen budí údiv, ale také zabíjejí. Například v Kladně před pěti lety spadla střecha na dva muže poté, co si chtěli odnést pilíře.

Policie se tak při kontrole zaměřuje na věci, které by mohly pocházet z trestné činnosti. Problém je, že když policisté skutečně odhalí ve sběrně předmět, který zjevně do šrotu nepatří, musí nejen vypátrat dotyčného sběrače, ale také mu dokázat, že surovinu odcizil. Podle policie je ale prokazování této činnosti, tedy původu, jak osoba oněch věcí nabyla, velmi složité. Právě s takovými zloději zápasí starostové obcí, kterým mizí například zmiňované poklopy z kanalizace. Starostové a další poškození proto tvrdí, že do sběren by měly mít přístup jen právnické osoby, jako ve většině zemí Evropy. 

Případ v Příboru na Novojičínsku mohl skončit i smrtí

Pro části železné konstrukce stožárů si pachatelé jezdili opakovaně. „Dva stožáry doslovně olupovali jako perníkovou chaloupku. Pomocí páčidel, pilky na železo a kladiva konstrukci demontovali. Až vlivem silného poryvu větru 3. června konstrukce povolila a stožáry s narušenou statikou spadly,“ dodal Gřes. Tou dobou se naštěstí v lokalitě nikdo nepohyboval. 

Ukradené železo dodávali muži do jedné ze sběren společně s jiným starým kovem. Vztahy s touto sběrnou měli podle mluvčího takové, že stačilo zavolat a zaměstnanec ochotně přijel a železo od nich odkoupil. Kvůli nedostatku důkazů ale policisté majitele sběrny neobvinili.