Dražší čokoláda Čechům nevadí, ročně jí snědí kila

Praha - Čokolády se v Česku prodává stále víc, i když roste její cena. Průměrná roční spotřeba činí v tuzemsku šest kilo na osobu. Alespoň jednou týdně si ji dopřává polovina lidí. Ti jsou přitom čím dál ochotnější připlatit si za kvalitu.

Čokoládě holdovali už Mayové a Aztékové. V kvalitní čokoládě má být jen kakao, cukr, vanilka, mléko a kakaové máslo. Právě to je ale na čokoládě to nejdražší. „Cena kakaových bobů stále stoupá jako všechno ostatní, takže čokoláda se stále plíživě zdražuje,“ konstatovala majitelka Čokoládové cukrárny Klára Frycová.

Jedna pralinka místo nekvalitní tabulky

Čechy rostoucí cena ale neodrazuje. Jako vánoční dárek ji dává každý desátý člověk. Najdou se i lidé, kteří ve specializovaných čokoládovnách utratí za laskominy tisíc korun za měsíc. „Čokoláda je poměrně drahou komoditou a lidé už začínají chápat, že je lepší si koupit jednu dobrou pralinku než celou tabulku z nějakých zbytků nebo nekvalitní čokolády,“ míní Marek Šustáček z muzea čokolády.

Víc než polovina Čechů si dopřává čokoládu nejméně jednou týdně. „Dáváme lidem čokoládu ochutnat, a když už ji ochutnají, tak pak nehledí na cenu a jsou schopni koupit tabulku čokolády za 150 korun,“ podotkla Frycová.

V tuzemském čokoládovém byznysu se točí až 470 milionů korun ročně. Čím dál častěji ale místo tabulky čokolády v supermarketu lidé za stejnou cenu koupí pár kvalitních pralinek.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)