ČEZu došla trpělivost, spustil arbitráž proti Albánii

Praha - Energetická skupina ČEZ oficiálně zahájila arbitráž proti Albánii, jak dnes oznámila na svých internetových stránkách. Firma uvědomila albánskou stranu, že se rozhodla vymáhat náhradu škody vzniklou neochráněnou investicí do distribuční společnosti CEZ Shpërndarje u mezinárodního rozhodčího tribunálu dle Smlouvy o energetické chartě. Albánský regulační úřad v lednu odebral CEZ Shpërndarje licenci a dosadil do jejího vedení státního administrátora, čímž ČEZ ztratil nad společností kontrolu.

„Odesláním tzv. notice of arbitration bylo arbitrážní řízení formálně zahájeno. To však není překážkou v eventuálním mimosoudním vyrovnání obou stran,“ upřesnila tisková mluvčí ČEZu Barbora Půlpánová. Podle ní se zatím nerozhodlo ani o místě konání arbitráže. Jednou ze zvažovaných možností je i Haag.

„Částka, o kterou se arbitráž povede, zatím ještě nebyla vyčíslena,“ dodala. Na začátku roku se přitom spekulovalo, že by ČEZ mohl po Albánii požadovat zhruba pět miliard korun. „Albánie udělá všechno pro to, aby zůstala jediným kupcem a koupila 75procentní podíl zpět s obrovským ziskem. ČEZ prodělá mnohem víc než pět miliard,“ uvedl odborník na energetiku Pavel Stehlík ještě před odebráním licence.

Vše spustilo odebrání licence ČEZu

ČEZ přitom Albánii o chystané arbitráži informoval už na začátku února. Albánský regulační úřad se totiž 21. ledna rozhodl odebrat českému energetickému gigantu licenci na distribuci elektřiny. Albánský regulátor zároveň s odebráním licence distribuční společnosti CEZ Shpërndarje určil administrátora, který převezme správu firmy.

Hlavní sídlo ČEZu
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Skupina ČEZ vstoupila do Albánie v roce 2009, když za zhruba 102 milionů eur (asi 2,6 miliardy korun v dnešním kurzu) koupila 76 procent v tamním distributorovi. Loni se ale dostala do problémů, když státní regulátor téměř dvojnásobně zvýšil tarify, které distribuční firma CEZ Shpërndarje platí státem vlastněné elektrárenské společnosti. Zároveň ale nepovolil distribuční firmě promítnout zdražení do cen pro odběratele.

Po třech letech na albánském trhu zakončených rostoucími ztrátami a neshodami údajně některé albánské firmy a domácnosti dluží společnosti ČEZ stamiliony eur. Další odebírají proud rovnou načerno. Pomyslný vrchol sporu přišel loni na podzim, kdy ČEZ odstřihl od proudu místní vodárny. Soud v Tiraně ale firmě nakázal, aby vodárny opět připojila. Vyostřená situace vyústila v přípravy na odchod Skupiny ČEZ z albánského trhu, společnost dala ztrátovou divizi na prodej.