Roudnický Johnson Controls končí s autopotahy, má 1635 zaměstnanců

Praha/Roudnice nad Labem - Společnost Johnson Controls do konce září příštího roku zruší výrobu autopotahů ve svém závodě v Roudnici nad Labem. Důvodem je klesající poptávka na automobilovém trhu. Část z 1 635 propouštěných zaměstnanců bude moci přejít do jiných provozů v Česku.

Peter Heift, generální ředitel Johnson Controls Automotive Seating:

„Automobilový průmysl v Evropě čelí již delší dobu náročným tržním podmínkám, což se podepsalo na poklesu objemu výroby. Jako dodavatel automobilek se potřebujeme přizpůsobit této klesající poptávce.“

Podle něj se stávající situace na trhu negativně odrazila na zakázkách pro závody na výrobu autopotahů a nutí výrobce k optimalizaci kapacity v této oblasti.

Johnson Controls už dala všem zaměstnancům o propouštění vědět. Dostanou odstupné, které má být vyšší, než ukládá zákon. Norma přitom stanovuje, že odstupné závisí na délce zaměstnání a pohybuje se od jednonásobku do trojnásobku průměrného výdělku za měsíc.

Velká část pracovníků by přitom podle vedení závodu mohla najít uplatnění v jiných provozech skupiny v zemi. Ovšem současně společnost plánuje v roudnickém závodu otevřít výrobu náhradních dílů autopotahů. Tím se vytvoří zhruba 30 až 50 pracovních míst, která nabídnou stávajícím zaměstnancům závodu.

Výroba vozu Škoda Octavia Combi
Zdroj: ČT24/Škoda Auto

Například pro radnici však byla zpráva o ukončení výroby překvapením. „Při nedávné návštěvě v závodě jsem byl ujištěn, že výrobu rušit nebudou, dokonce říkali, že přijímají a zaškolují další lidi,“ prohlásil starosta Vladimír Urban. Podle něj ale v roudnickém závodě pracují i lidé z jiných okresů, firma je sváží autobusy například z Teplicka. „Nicméně jakákoli ztráta pracovních míst je pro Roudnici špatná zpráva,“ doplnil starosta.

Roudnický závod vyrábí autopotahy a další textilní a kožené součástky automobilových sedaček. Všechny výrobky, které pocházejí z roudnického závodu, se následně exportují do dalších zemí Evropy. 

Společnost Johnson Controls působí v Česku od roku 1993. V současnosti zde má vedle roudnické továrny dalších devět závodů, například v Žatci, České Lípě, Strakonicích a ve Stráži pod Ralskem. Johnson Controls Automotive Seating zaměstnává v ČR celkem 5 100 lidí, všechny jednotky Johnson Controls mají v Česku kolem 6 200 zaměstnanců. Mateřský koncern Johnson Controls působí ve 150 zemích a s loňskými tržbami 42 miliard dolarů patří mezi největší globální dodavatele pro automobilový průmysl.