Studenti a absolventi, „low-cost“ zastávka zaměstnavatelů

Praha - Na trhu práce přibývají místa pro mladé lidi do třiceti let. Firmy zjišťují, že se jim zaměstnávání studentů a čerstvých absolventů vyplatí. Získají loajální a schopné pracovníky za nižší cenu.

Po absolutoriu vysokých škol se řada Čechů zařadí mezi dlouhou řadu mladých bez práce. Například Peter Čulák po konci bakalářského studia na Vysoké škole ekonomické zkoušel v několika firmách najít uplatnění celé měsíce. Naděje mu svitla, když jej přijali do tzv. trainee programu nadnárodní telekomunikační skupiny. 

Nezaměstnaných mladistvých přitom každý rok přibývá. Letos jich úřady práce evidují přes 41 tisíc. To je oproti loňsku zhruba o sedm tisíc víc a není výjimkou, že někteří hledají práci déle než půl roku. Právě proto mají pomoct firemní programy pro absolventy.  

Trainee programy se začínají plnit

Absolventům se tímto způsobem nedávno otevřela i společnost Nestlé. V Česku a na Slovensku během tří let přijme 240 lidí, kterým ještě nebylo třicet. Podobné akce spustily v minulosti i další podniky, například ČEZ, Raiffeisenbank, E.ON, Telefónika nebo Unilever. „Toto téma je hlavním problémem v Evropě. Víme, že jsou zde fondy zaměřené na podporu mladých, kterých bychom se mohli zúčastnit,“ vysvětluje generální ředitel Nestlé ČR Torgen Emborg. 

Zaměstnávání absolventů (zdroj: ČT24)

„Zatímco v loňském roce jsme na tyto pozice dostali 800 přihlášek, tak v letošním roce nám jich přišlo více jak dvojnásobek,“ dokládá zájem mladých mluvčí Telefóniky O2 Lucie Jungmannová. 

Ani více nabídek ale na řešení problémů zaměstnávání mladých bez praxe nestačí. Nápor uchazečů na absolventská místa je mnohdy větší než na běžné pracovní pozice a navíc musí zájemci obvykle projít několika koly výběrových řízení.

Také stát odmění toho, kdo zaměstná čerstvého absolventa

Ministersvo práce a sociálních věcí (MPSV) ve spolupráci s evropskými fondy v dubnu oznámilo, že investuje sedm miliard do nového projektu Plán zaměstnanosti. Tato pomoc se týká mladých lidí do 25 let. Zaměstnavateli, který vytvoří pracovní místo pro absolventa, přiděluje resort dotaci až 24 tisíc korun měsíčně. „Tuto dotaci může využít na krytí mzdových nákladů a sociálního a zdravotního pojištění,“ vysvětlil náměstek MPSV Roman Chlopčík.

Navíc novou šanci mělo už od léta dostat i více než 3 000 čerstvých absolventů do 30 let. Díky možnosti odborných praxí si můžou nanečisto vyzkoušet, zda je vybraný obor bude vůbec bavit. Jedinou podmínkou je registrace na úřadu práce delší než čtyři měsíce. Podle Generálního ředitelství Úřadu práce si tak mohou zaměstnavatelé zároveň vybírat i své potenciální zaměstnance.