Šéf ČD asi skončí, dozorčí rada mu prodloužila smlouvu jen o měsíc

Praha – Předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Dalibor Zelený ve své funkci patrně brzy skončí. Dozorčí rada firmy mu prodloužila manažerskou smlouvu jen do konce února, a to na doporučení nového ministra dopravy Antonína Prachaře (ANO). Ten už avizoval, že má v úmyslu obměnit řídící výbor i dozorčí radu, která Zeleného do čela drah před půl rokem zvolila.

„Rozhodnutí dozorčí rady prodloužit tento termín o měsíc je velmi moudré,“ reagoval na výsledek jednání ministr Prachař. Další zasedání dozorčí rady je plánováno na 27. února.

„Řídící výbor by měl jmenovat novou dozorčí radu, ta potom schválí představenstvo a představenstvo ze svého středu vybere generálního ředitele. Myslím si, že ve lhůtě jednoho měsíce jsme schopni tento proces realizovat tak, aby České dráhy měly nejpozději od 1. 3. standardní management potvrzený legitimitou, potvrzený smlouvou,“ upřesnil Prachař.

Antonín Prachař (ANO)
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Zelený se o prodloužení své smlouvy na dobu neurčitou snažil už na minulém zasedání dozorčí rady začátkem ledna. Ani tehdy mu ale rada nevyšla vstříc a kontrakt mu prodloužila jen do konce měsíce. Ředitelem ČD už jednou byl – od září 1998 do března 2003.

Dozorčí rada mimo jiné schválila taky manažerský plán společnosti pro letošní rok. Počítá s provozním ziskem před úroky a zdaněním EBIT ve výši 24 milionů korun. Za rok 2012, kdy ČD naposledy zveřejnily celoroční výsledky, skončil tento ukazatel ve ztrátě 218 milionů korun. Plánovaný výsledek ČD dosáhnou tehdy, když se uhradí všechny smluvní závazky od objednatelů a firma realizuje masivní úspory, dodal mluvčí drah Radek Joklík.

MfD: Dráhy povede bývalý Babišův manažer

O spekulacích kolem výměny na postu ředitele národního železničního dopravce informovala v úterý Mladá fronta DNES. Zeleného, kterého do čela státní firmy dosadil bývalý ministr dopravy Zdeněk Žák, má podle deníku vystřídat jeho dosavadní náměstek a bývalý podřízený Andreje Babiše Daniel Kurucz.

„Kdybych si na něj mohl někde vsadit, zda bude generálním ředitelem, tak bych to udělal. Je to velmi logický krok, prokázal schopnost ekonomicky firmu řídit,“ řekl listu šéf železničních odborářů a člen dozorčí rady drah Jaroslav Pejša. Sám Kurucz však odmítl, že by nabídku dostal. „Nehodlám to nijak dále komentovat,“ prohlásil (čtěte víc).

Daniel Kurucz (45)

Do Českých drah přišel v květnu loňského roku (ještě za bývalého vedení v čele s Petrem Žaludou) nejprve jako výkonný ředitel pro provoz a techniku. Po výměně vedení a nástupu Dalibora Zeleného pod něj připadla ještě ekonomika. Jak upozornila MfD, má tak pod sebou klíčové útvary ČD.

Kurucz vedl od roku 2011 divizi speciální chemie v Agrofertu, zasedal v jeho představenstvu a vedl též Synthesii. Z čela chemičky odešel nečekaně rychle v březnu 2013, podle obou stran po vzájemné dohodě.

Daniel Kurucz
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

K poslední výměně na postu šéfa státních drah došlo koncem července 2013. Nově zvolené představenstvo tehdy odvolalo generálního ředitele Petra Žaludu, který se ve vedení firmy pohyboval od roku 2008. Žák mu vyčítal příliš vysoké zadlužení dopravce (čtěte víc).

Ministr dopravy Antonín Prachař už dříve oznámil dvě zásadní změny na Ředitelství silnic a dálnic. Plánuje odvolat současného šéfa Pavla Kočicu (rovněž dosazeného bývalým ministrem Žákem) a vrátit do funkce ředitelku úseku kontroly kvality staveb Miloslavu Pošvářovou. Ta je jednou z klíčových osob ve sporu státu a stavební firmy Eurovia o zvlněnou dálnici D47. Pošvářovou před dvěma týdny sesadil právě Kočica (čtěte víc).