Babiš: Bohatí by měli být solidární. Ale ve státě se nesmí krást

Praha – Vyšší daně pro bohaté, to je jedno z ekonomických opatření, která nové vládě před hlasováním o důvěře navrhl prezident Miloš Zeman. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) by se k nápadu zavést progresivní zdanění po vzoru skandinávských zemí přiklonil jen za předpokladu, že se podaří omezit plýtvání ve státních výdajích. „Já myslím, že bohatí by určitě rádi platili větší daně a že by měli být solidární. Ale za podmínky, že budeme mít pocit, že se nahoře nekrade,“ prohlásil Babiš po prezidentově projevu.

Ve svém projevu k poslancům při příležitosti hlasování o vyslovení důvěry vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) vytkl prezident koalici obsahové nesrovnalosti mezi jejím programovým prohlášením a koaliční smlouvou. Sám prý při detailním čtení našel celkem patnáct rozdílů (čtěte víc).

Neopomněl přitom nový kabinet vyzvat, aby se v hospodářské politice inspiroval severskými zeměmi. Jádrem jejich ekonomického modelu je relativně vysoké zdanění a vysoké vládní výdaje. To, co stát na daních vybere, ovšem nesmí podle Zemana rozkrást, ale rozumně investovat do svého rozvoje.

Se zvýšením daní by šéf státní pokladny souhlasil jen tehdy, bude-li vláda úspěšná. Tedy pokud by se jí podařilo zastavit plýtvání, rozjet investice do infrastruktury, zlepšit život občanů a zvýšit stabilitu podnikatelského prostředí. Sám očekává, že plnění těchto cílů se neprojeví dřív než v roce 2016. „Pokud se to nepovede, tak skutečně nevidím důvod k tomu, abychom zvyšovali daně,“ nechal se slyšet šéf státní pokladny.

„Když se nebude krást a občané budou mít pocit, že to funguje, tak bychom se měli dožít pocitu, že budeme pyšní na to, že platíme daně. Ale musíme to někde vidět, musí se to projevit v každodenním životě,“ prohlásil ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Hlava státu rovněž Sobotkově týmu udělila několik „přátelských rad“. V jedné z nich Zeman upozornil, že vláda nemá jasno v tom, kde vezme peníze na pokrytí svého programu. „Když jsem si přečetl jakousi bilanci, to znamená na jedné straně cíle, na druhé straně prostředky, tak jsem se chtěl zeptat: 'Milí moji, a kde na to vezmete peníze?'“ položil řečnickou otázku prezident (na podobný problém upozorňují i ekonomové; více si o jejich názorech na obsah koaliční smlouvy můžete přečíst zde).

Opozice se zase obává, že kabinet bude svoje sliby financovat dalším zvyšováním veřejného dluhu. To byl hlavní argument, který zazněl z úst poslanců pravice k programu nové vlády.

Co chce koalice prosadit?

  • vyšší valorizaci důchodů
  • nižší DPH na léky a knihy
  • zrušení zdravotnických poplatků
  • zavedení porodného na druhé dítě
  • vyšší slevy na dani pro rodiny s dětmi
  • zrušení druhého pilíře důchodového systému
  • postupné zvyšování minimální mzdy
  • omezení výdajových paušálů pro živnostníky

Další podrobnosti se dozvíte zde.

Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Najít prostředky na financování vládních plánů nebude podle Babiše jednoduché. „Začínáme od nuly. Není možné čekat, že za půl roku nebo za rok seženeme peníze,“ avizoval vicepremiér a ministr financí. „Bude to náročná práce, je tam plno legislativy. Jde o to, abychom už konečně začali něco dělat a plnili to, co slibujeme. Ve státní správě všechno trvá strašně dlouho. Tisíckrát déle než v normálním životě, který jsem žil doposud,“ povzdechl si šéf státní pokladny.

Babiš znovu potvrdil, že předtím, než přidělí svým kolegům ve vládě peníze navíc, bude požadovat zpracování auditu finančních toků v jejich resortech. „Když po mně bude chtít pan ministr zdravotnictví Němeček peníze, tak mu řeknu: 'Tady dostává 140 nemocnic každý rok 70 miliard. Tak ukažte na každou nemocnici, kolik dostává, jaké má hospodářské výsledky, kdo to tam řídí…'“ vypočítal Babiš.

O tom, jak plánuje řídit státní finance, nedávno hovořil Andrej Babiš také v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Přečtěte si shrnutí nebo se podívejte na video.

Peníze chce hledat také rozkrytím karuselových podvodů, kvůli kterým stát přichází o výnosy z daní. V okolních zemích už s tím prý začali. „Poláci a Slováci to vytlačili do České republiky,“ poznamenal Babiš. Při tzv. karuselových obchodech si firmy mezi sebou přeprodávají zboží, většina z nich ale slouží jen jako „bílí koně“. Existují krátkou dobu, proteče přes ně velký objem finančních prostředků, pak se zruší a neodvedou státu DPH.

V této souvislosti zmínil Babiš i opětovné zřízení finanční policie. Ta by měla podle premiéra Sobotky vzniknout už v příštím roce (čtěte víc). Další prostředky by podle Babiše mohl stát získat lepším řízením svých firem nebo hmotných rezerv.

Souhlasně se šéf hnutí ANO staví i k prezidentovu doporučení inspirovat se v ekonomicky úspěšnějších a vyspělejších evropských zemích. „Všechno je kolem nás už vymyšleno. Stačí jen převzít ty nejlepší věci. A to jsme my nikdy nechtěli,“ míní ministr financí.