České jídlo do státních institucí, volají farmáři

Praha - Do českých státních institucí české potraviny. S výzvou přichází Asociace farmářských trhů a žádá ministra zemědělství Mariana Jurečku, aby jejich snahu pomohl prosadit. Farmáři upozorňují na to, že v bufetech a restauracích ministerstev nebo třeba divadel a nemocnic zřizovaných státem mají převahu nápoje a potraviny dovážené z ciziny.

Na balet Národního divadla se vypravili i zástupci českých farmářů. Kulturní zážitek pro ně ale skončil o přestávce - v momentě, kdy vešli do divadelního bufetu. „V tom bufetu se nenachází jediná česká věc. Možná chlebíčky pocházely z českých zdrojů, ale nealkoholické nápoje, víno, různé bonbony, žvýkačky jsou zahraniční,“ upozornil Jiří Sedláček z Asociace farmářských trhů. Vedoucí bufetu se proti tomuto tvrzení nicméně ohradila.

Podle farmářů české potraviny ve státních kantýnách a jídelnách chybí. Chtějí to změnit. Zaslali kvůli tomu ministrovi zemědělství otevřený dopis. Tuzemské potraviny jsou podle nich bezpečnější, zdravější, lépe chutnají i vypadají. Státní instituce mají jít v jejich spotřebě příkladem. Jenže tak jednoduché to nejspíš nebude. 

Události (zdroj: ČT24)

„Nemám věrohodné studie o tom, že by byly skutečně zdravější,“ upozornil ministr. Důležitou roli hrají i výběrová řízení na dodavatele potravin a v nich samozřejmě cena. Většina ministerstev svůj bufet ukázat nechtěla. Dokonce ani ministerstvo zemědělství. „Spíš je tady všeobecná nespokojenost s naším stravovacím zařízením,“ uvedl Jurečka.

Tam, kam se kamera České televize dostala, ale byly české suroviny v převaze (Senát, ministerstvo obrany, Městský soud v Brně…).