Česko chce omezení investičních pobídek v Bruselu kontrovat novelou

Brusel - Od poloviny roku chystá Evropská komise omezení investičních pobídek. Brusel omezí podporu zejména pro velké podniky a komise připravuje i další zpřísnění. Česko by mohlo podle návrhu Bruselu samo poskytovat podporu jen do výše 100 milionů eur ročně. Stát tak čeká, že zájem investorů o pobídky se sníží. Kontrovat chce proto novelou zákona, která má naopak podnikům ulevit jinde.

Ekonomika ČT24: Česko chce nalákat investory na novelu (zdroj: ČT24)

Plány Bruselu se nelíbí ani státu ani firmám. „Máme pocit, že až přílišné sešněrování pravidel udělování veřejné pomoci by mohlo být pro Evropu v souboji s ostatními globálními velmocemi spíše handicapem než výhodou,“ říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. 

Česko chce proto s Bruselem jednat o podobě výjimky. Ministerstvo průmyslu navíc taky pracuje na novele, která má pobídky zatraktivnit jiným způsobem. Pro investory v průmyslových zónách by třeba na 10 let mohla odpadnout povinnost platit daň z nemovitostí, technologická centra zas mají získat pětinovou slevu na sociálním a zdravotním pojištění zaměstnanců. „Kromě toho se ještě intenzivněji než dosud budeme snažit vyhledávat zahraniční investory posílením zahraničních poboček CzechInvestu,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Novotný.

Jak chce Evropská komise omezit investiční pobídky?

Většinu investičních pobídek čerpají velké firmy a právě těm chce Brusel kohoutky částečně uzavřít. Zatímco teď mohou ještě z veřejných peněz získat až 40 procent hodnoty projektu, od července to bude kvůli novým evropským předpisům už jen 25 procent

Komise chce také snížit celkovou podporu, kterou mohou státy firmám na investice dávat. V případě Česka by byla maximální částka 100 milionů eur, tedy zhruba 2,7 miliardy korun. Jakékoliv další projekty nad tento limit by musela schválit přímo Evropská komise.

Loni přitom agentura CzechInvest zprostředkovala investice téměř za 50 miliard korun. Díky tomu vznikne přes 10,5 tisíce nových pracovních míst. V Česku v roce 2013 investovaly jak domácí firmy, tak i zdejší pobočky zahraničních investorů. Firmy většinou dávaly peníze do rozšíření podniků, bylo to tři čtvrtě objemu všech investic. Kam šlo nejvíce peněz, si můžete přečíst ZDE

Jestli se nakonec podaří Česku vyjednat v Bruselu výjimku a omezení invetsičních pobídek se tak vyhne, by mělo být jasné na konci března.