Amazon přece jen v Brně? Vzal si čas na rozmyšlenou

Praha - Dnešní večerní jednání premiéra Bohuslava Sobotky a ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka se zástupci Amazonu přineslo dva hlavní závěry: v Dobrovízi se začne stavět během několika týdnů a vznikne tak 2 000 nových pracovních míst. V případě distribučního centra v Brně zas společnost potvrdila, že si vzala několik týdnů na rozmyšlenou, jestli investici za zhruba 3 miliardy korun do Brna nakonec přece jen nepošle.

Zástupci společnosti Amazon si po dnešním jednání s premiérem vzali čas na rozmyšlenou, zda firma nepostaví své distribuční centrum v Brně.

„Investice Amazonu v Brně je ještě otevřená. Společnost bude zvažovat všechny alternativy. Vláda bude informována během jednoho až dvou měsíců. Bojujeme do poslední chvíle,“ podotkl pro ČT premiér Sobotka.

Na začátku dubna Amazon potvrdil, že se stavbou centra v Brně už nepočítá. Hlavním důvodem byl pocit, že v Brně není vítán. Tamní zastupitelstvo totiž během čtyřech měsíců třikrát hlasovalo, vždy byl však výsledek pro Amazon negativní. Logickým vyústěním bylo stažení investorského záměru. Až 15. dubna brněnští zastupitelé logistické centrum na Černovické terase developerovi CTP Invest schválili - může to však být příliš pozdě.

Podle CTP je ale Brno stále ve hře. „Nemyslím si, že je Brno už mrtvé. Kamkoliv jinam půjdou, ztratí víc času,“ tvrdí regionální ředitel CTP Tomáš Budař s tím, že Černovická terasa, kterou pro Amazon CTP chystá, je připravenější než ostatní lokality. Amazon prý porovnává stejné lokality jako před rokem.

Amazon v kostce

Amazon je největším a zároveň i jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Založil ho v roce 1994 Jeff Bezos. V roce 2000 začal Amazon nabízet svoji prodejní platformu i ostatním maloobchodníkům a drobným prodejcům. 

V Česku už má Amazon centrum pro vrácené zboží, a to v Praze poblíž Letiště Václava Havla.

Služby Amazonu využívají lidé ve 190 zemích. V září 2013 zaměstnávala firma po celém světě 97 tisíc lidí. Minulý rok měl Amazon čisté tržby 74,5 miliardy amerických dolarů, jeho zisk za stejné období činil 274 milionů USD.

Pokud by Amazon přesto svolil a v Brně by stavěl, musí pro letošní Vánoce oželet distribuci z brněnského skladu. Před zahájením stavby je například nutné vykoupit pozemky pro dálniční sjezd a změnit územní plán, který na městských pozemcích zatím nedovoluje stavbu logistických center. „Plány se změnily, nyní se počítá se sezonou 2015. Mělo by být dost času na přípravu projektu a konstrukční práce,“ tvrdí ředitel developerské společnosti CTP Invest Remon L. Vos.

Dohady o Amazon

říjen 2013 – Amazon oznámil plány na vybudování svých hal v blízkosti Prahy a Brna. Staly by se součástí sítě 25 distribučních center v sedmi státech Evropy.

21. ledna 2014 – Brněnské zastupitelstvo poprvé neschválilo návrh vybudovat dálniční sjezd a jednání odložilo na březnovou schůzi.

14. února - Smlouvy, které by umožnily příchod Amazonu do Brna, zastupitelé opět nepustili dál. Pro hlasovalo pouze 17 zastupitelů, ostatní z 55 se zdrželi hlasování. Prezident Zeman rozhodnutí kritizoval.

18. března - Brněnští zastupitelé ani napotřetí neodsouhlasili smlouvy s developerskou firmou CTP Invest. 

26. března - Společnost Amazon nadále doufá, že svoje distribuční centrum v Brně postaví na Černovické terase. 

2. dubna - Společnost Amazon v Německu definitivně oznámila, že upouští od svého záměru vybudovat distribuční centrum v Brně.

15. dubna - Brněnští zastupitelé schválili prodej pozemků developerovi CTP Invest pro sklad Amazonu, přestože americká společnost už oznámila, že s Brnem nepočítá.

23. dubna - Zástupci Amazonu si po jednání s premiérem Sobotkou vzali čas na rozmyšlenou, zda firma přeci jen nepostaví distribuční centrum v Brně.