Čelo odborů jako výtah do politiky? U mě nehrozí, tvrdí Středula

Praha – Všichni jeho předchůdci ze stejné pozice nakonec zamířili do vysokých míst v politice – navíc pod stejnou značkou ČSSD. Čerstvý šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula v pondělním Interview ČT24 ale odmítl, že by měl úmysl vstupovat v budoucnu do politiky. Podle svých slov obhajuje práva zaměstnanců celou svou profesní kariéru a nechce ji s přímou politikou spojovat.

Richard Falbr z pozice hlavního předáka nakonec usídlil v Evropském parlamentu, Milan Štěch v čele Senátu, Jaroslav Zavadil zase úřaduje v Poslanecké sněmovně. A Josef Středula? Je sice ve funkci odborového předáka několik desítek hodin, vyhlídky na budoucí politické angažmá ale v tuto dobu rezolutně odmítá.

„Někdo po mém zvolení napsal na Facebook, že už vyhlásí kurz na to, kdy budu kandidovat do politiky, tak jsem tomu člověku napsal, že ten kurz může rovnou zrušit, protože toto se nestane,“ uvedl Středula. Prozatím si na své nezávislosti zakládá, i když býval i v poměrech odborů jedním z nejtvrdších kritiků pravicových vlád. Současná vláda levicového premiéra Sobotky je prý více „otevřena dialogu“ s odbory, její sliby ale odbory hodlají posuzovat obdobně kriticky.

„Já si myslím, že vláda bude mít obrovský problém uvnitř vládní koalice. Protože ta očekávání, která u veřejnosti vytvořila, tak musí dojít k určitému střetu. Dal jsem panu premiérovi jasně najevo, že bych mu nepřál, kdyby udělaly odbory demonstraci proti špatně udělaným vládním krokům. Hodně těchto věcí se ale dá vyřešit při komunikaci,“ zmínil Středula.

Středula odmítl budoucí politické ambice (zdroj: ČT24)

Právě ve vzájemné komunikaci ale nový šéf odborů vidí velký příslib. „Musím říct, že tato vláda po mnoha letech vede ten dialog opravdu nejzodpovědněji. Není to nějaká hra, je to skutečné naslouchání, není to nějaké zkoušení, co sociální partneři vydrží. My jsme například vrátili dva dokumenty, které se týkaly hospodářského růstu a řešení nezaměstnanosti – tak opravdu to seriózně obě příslušná ministerstva práce a průmyslu přepracovaly a předložily nový materiál,“ dodal Středula.

Středula zasedne v čele konfederace na 4 roky po páteční volbě. Delegáti mu dali přednost před dosavadním místopředsedou ČMKOS Václavem Píclem. Středula se chce zaměřit hlavně na boj s nezaměstnaností a také prosazení vyšší minimální mzdy. Už v pátek ve vysílání ČT prohlásil, že je podle něj reálné do čtyř let zvýšit limit na 10 tisíc korun měsíčně – za předpokladu příznivého růstu ekonomiky.