Dlouhý: Hospodářská komora nemá u podnikatelů dostatečný respekt

Praha – Prezident Hospodářské komory musí umět svou instituci „prodat“ a získat pro ni větší respekt. Ten jí totiž v současné době chybí. V pořadu Ekonomika ČT24 to prohlásil nový šéf komory Vladimír Dlouhý. Je přesvědčen, že vážnosti se mu v očích podnikatelů dostane jen tím, že bude tvrdě hájit jejich zájmy. Úvahy o povinném členství v organizaci, o nichž ještě před svým zvolením spekuloval, nakonec označil za předčasné.

Dlouhý: Hospodářská komora potřebuje větší respekt (zdroj: ČT24)

Bývalý ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý se stal šéfem Hospodářské komory tento týden. Svou kandidaturu oznámil už začátkem dubna (čtěte víc). Ve funkci prezidenta, kterou bude vykonávat tři roky, vystřídal Petra Kužela. Ten svůj mandát z rodinných důvodů neobhajoval.

Dlouhý se na vysokých postech pohybuje už od roku 1990, kdy se stal ministrem hospodářství. Od roku 1992 do roku 1997 byl ministrem průmyslu a obchodu. Působil rovněž v Národní ekonomické radě vlády (NERV) a v roce 2013 neúspěšně kandidoval v prezidentských volbách. Ministerstvo vnitra tehdy jeho kandidaturu odmítlo zaregistrovat kvůli nedostatečnému počtu podpisů.

Ještě před volbou označil Dlouhý za nejpalčivější problém komory její financování. Jako řešení navrhl povinnou registraci podnikatelů nebo převzetí správy živností od státu. Nevyloučil ani úvahy o možnosti povinného členství podnikatelů v komoře. V rozhovoru pro ČT nicméně svá slova korigoval. „Tato věc není na stole. Hospodářská komora nemá dostatečný respekt v očích podnikatelů,“ řekl Dlouhý s tím, že povinné členství by přicházelo v úvahu až ve chvíli, kdy si komora tento respekt vybuduje.

Chce toho dosáhnout důslednou obhajobou zájmů podnikatelské obce. „Mám ambici, abychom se během mého volebního období stali základním a respektovaným reprezentantem české podnikatelské sféry,“ avizoval exministr. Mezi své priority zařadil taky posílení vztahů se zahraničím nebo zlepšení vzdělávání, hlavně v technických oborech. Firmy si podle něj na stav českého školství stěžují; nelíbí se jim, že na trhu práce je málo odborně vzdělaných lidí.

Kužela považuji za nevinného

Ekonom a někdejší uchazeč o funkci hlavy státu se vyjádřil i k podezřením, že Hospodářská komora zfalšovala dokumenty, když žádala o evropské dotace. Končícího šéfa komory Petra Kužely prý považuje za nevinného. „Vždycky budu bránit pana Kužela, dokud nezískám informace, že bych ho bránit neměl,“ uvedl Dlouhý. Slíbil zároveň, že zveřejní audit hospodaření organizace.

Petr Kužel
Zdroj: Jan Zátorský/isifa/LN

Petra Kužela kvůli údajným milionovým machinacím s evropskými penězi vyšetřují bruselské úřady i tuzemská policie (čtěte víc). Sám Kužel však jakékoli obvinění odmítl (více zde).

Hospodářská komora ČR vznikla v roce 1993, sdružuje 14 000 podnikatelů. Její členové zaměstnávají až dvě třetiny českých pracujících a vytváří přes 60 procent HDP. Komora má právo připomínkovat návrhy zákonů, které se týkají podnikatelů a podnikání.