Ambasáda dojednala obchod se Švýcary, ti však milionové faktury nezaplatili

Brno - Přestože mu obchodního partnera doporučila česká ambasáda, švýcarská firma zemědělci Františku Havlátovi nezaplatila. Za obilí mu dodnes dluží 5,6 milionu korun. Pěstitel se kvůli milionovým dluhům nakonec sám dostal do insolvence. Ministerstvo teď od obchodu dává ruce pryč, prý jde o spor mezi soukromníky.

„Nejdřív jsme dodávali zboží, které si předplatili. Po čase už chtěli 14denní splatnost. Nejprve nebyl žádný problém, ale potom se platby zpomalovaly,“ zavpomínal na zkušenost z roku 2010 zemědělec František Havlát. Švýcarská firma E. H. M. Agro Suisse AG, kterou mu doporučila česká ambasáda, dodnes dodavateli pšenice, ječmenu a kukuřice dluží 5,6 milionu korun.

„Švýcarská firma je zlikvidovaná, takže já budu veškeré peníze požadovat po koncovém odběrateli, po švýcarských míchárnách krmiv, které si přes tuto firmu naše zboží objednaly,“ vysvětlil Havlát. Jeho vlastní společnost se kvůli nevýhodnému obchodu dostala do insolvece. „Naši zemědělci, kterým jsme nezaplatili, na nás podali insolvenční návrh. Začátkem roku 2013 nám vzali i statek,“ připomenul Havlát.

Ministerstvo zahraničí i ministerstvo průmyslu a obchodu ale od případu dávají ruce pryč. Podle nich jde o spor dvou soukromých firem. „Pádem Nečasovy vlády došlo k výměně lidí. Situace je taková, že nový ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) vůbec nekomunikuje. Je přitom zapotřebí vyvinout tlak na švýcarskou stranu, aby zaplatila,“ naznačil jediné možné řešení zkrachovalý zemědělec, který se zatím nechce soudit.

„Nemůžeme ručit za obchody, které jsou potom uzavřeny. To je podnikatelské riziko. Stejně jako tady v Čechách, se i v zahraničí můžete setkat s nesolidním obchodníkem,“ argumentoval mluvčí ministerstva zahraničí David Frous. S ambasádou, která pěstiteli obchodního partnera doporučila, nemá František Havlát žádnou písemnou smlouvu. Obchod řešil před zprostředkovatelskou agenturu při české ambasádě ve Švýcarsku.

František Havlát popisuje své obchody ve Švýcarsku (zdroj: ČT24)

Doporučená firma se ale topila v dluzích už na začátku společných obchodů. Úřady ale nechtěly zemědělci obstarat výpis z registru dlužníků. „Nemůžeme ty firmy nijak omezovat, proto se k nim chováme na bázi rovného přístupu. Nemůžeme být ani stranou jakéhokoliv sporu,“ doplnil Frous.

Příběh zemědělce z Vysočiny přitom není ojedinělý. Švýcarská společnost dluží i dalším českým firmám desítky milionů. „V Osové jsme měli zemědělskou výrobu, ale bohužel kvůli problémům ve Švýcarsku nám insolvenční správce statek zabavil,“ posteskl si nad nevýhodným obchodem Havlát.