Rozprodej se vrací na začátek. Soud zrušil konkurz hodonínské Plomy

Hodonín - Dříve největší producent překližky ve střední Evropě, dnes zkrachovalá firma, kterou nejde rozprodat. Vrchní soud v Olomouci totiž zrušil konkurz, do kterého se hodonínská společnost dostala v lednu 2013. Celý proces se tak vrací zase na začátek a může se protáhnout i o další dva roky.

„Všechny stroje, co tam jsou, ztrácí na hodnotě. Narůstají taky pohledávky za energie, za ostrahu a podobně,“ vysvětlila insolveční správkyně Ivana Rychnovská. Podle ní mají o areál i techniku zájem zahraniční firmy, komplikovaný odprodej je ale odrazuje. „Opět se prodlouží doba, než mohu zpeněžit majetek. Znovu se bude rozhodovat o konkurzu, jiná možnost ani není. Bylo tak dosaženo jen toho, že se vše protáhlo,“ posteskla si Rychnovská.

V hodonínském areálu je aktuálně 14 menších firem, které tak mohou každým dnem dostat výpověď z nájmu. „Pořád věřím, že by se to mohlo zvrátit. Drtivá většina bývalých zaměstnanců pořád čeká, že se zase uplatní. Někteří šli do okolních závodů, které ještě fungují. Ostatní podnikají,“ naznačil osud tří stovek bývalých zaměstnanců dřevařské společnosti Michal Teras, který v Plomě pracoval 15 let.

Problémy okolo firmy Ploma popisuje konkurzní správkyně Ivana Rychnovská (zdroj: ČT24)

„Když jsem tu skončila, bohužel pro nás starší už práce nebyla. Do důchodu mi zbývají dva roky,“ stěžuje si bývalá mistrová Marie Gutová. Poslední rok a půl je bez práce a od Plomy nedostala ani odstupné ani výplatu za posledních šest měsíců. Zaměstnanci po zkrachovalé firmě požadují celkem 47 milionů korun.

Insolveční správkyně se už déle než rok marně snaží firmu rozprodat, aby mohla zaplatit věřitelům. Ti o likvidaci výrobce a prodejce překližek, laťovek a dýhovaných materiálů rozhodli svým hlasováním poté, co od roku 2007 hospodařil v červených číslech. Ploma dluží  přes 300 milionů, a i kdyby se nyní našel nový obchodní partner, který by hodonínskou firmu odkoupil, znovuobnovení provozu by stálo minimálně 50 milionů.

Právě na nového obchodního partnera sázelo i předchozí vedení Plomy, zájem o spolupráci měl například výrobce překližky z Polska. Nakonec ale z plánů sešlo. Společnost zlikvidovala levnější konkurence z Číny a Brazílie. Tradice jednoho z největších producentů ve střední i východní Evropě přitom sahala až do roku 1907.