Babiš splnil cíl: Prodat méně dluhopisů

Praha – Češi měli o spořící dluhopisy uvolněné v poslední emisi mnohem menší zájem než v předchozích letech. Objednali si jich pouze za 1,45 miliardy korun. Může za to zřejmě nižší úročení. Ministerstvu financí to ale nevadí, právě naopak, prý to byl záměr.

„Naším cílem bylo nabídnout snadný přístup ke státním dluhopisům občanům, kteří preferují nejbezpečnější způsob zhodnocení svých úspor, nikoliv maximalizovat prodaný objem tak, jak se to dělo v minulých letech,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš.   

Lidé koupili v rámci jarní emise spořicí státní dluhopisy za 1,45 miliardy korun. Objednávky byly tedy ve srovnání s předchozími emisemi výrazně nižší, hlavně kvůli nižšímu úročení nabízených dluhopisů. „Když se podíváme na současné financování státu, kdybychom prodali podobné objemy jako v loňském roce, což bylo asi 40 miliard, museli bychom zastavit v letošním roce emise ostatních dluhopisů na domácím trhu, což by byla škoda a nebylo by to výhodné,“ vysvětluje Petr Pavelek z odboru řízení státního dluhu a finančního majetku z ministerstva financí.  

Ministerstvo financí nabízelo v letošní jarní emisi celkem tři typy dluhopisů. Nejžádanější byl právě pětiletý reinvestiční spořicí (77 % objednávek), úročení se u něj každý rok zvyšuje. To má majitele motivovat k držení dluhopisů po dobu celých pěti let. 

Pětiletý reinvestiční dluhopis
Zdroj: ČT24/sporicidluhopisycr.cz

Asi pětina zájemců zvolila  Úřad nabízel i variabilně úročený dluhopis. Více ZDE. Dluhopisy se daly koupit od 19. května do 4. června. Celkem ministerstvo obdrželo 3 242 objednávek. Dluhopisy budou vydány a připsány na majetkové účty upisovatelů ve čtvrtek 12. června 2014.  

Mluvčí České spořitelny Helena Matuszná:

„Zájem o státní dluhopisy je o něco menší než u předchozích emisí. Důvodem může být to, že výnosy už nejsou natolik výhodné. Navíc v nabídce letos chybí i oblíbený tříletý dluhopis.“

V letech 2012 a 2013 byl podle Davida Kufy ze společnosti Conseq výnos oproti standardním dluhopisům obchodovaným mezi velkými investory více než trojnásobně vyšší. Letos ministerstvo financí snížilo výnos na dvojnásobek a vzhledem k podmínkám na trhu s rekordně nízkými úrokovými sazbami a výnosy státních dluhopisů vynese držba nyní vydávaného pětiletého spořícího státního dluhopisu podle něj přibližně 1,8 procenta ročně. 

Loni si MF půjčilo ve dvou emisích spořicích státních dluhopisů 38,8 miliardy korun. Podle Strategie financování a řízení státního dluhu pro letošní rok počítá ministerstvo s vydáním spořicích dluhopisů v letech 2014 až 2016 za 10 až 50 miliard korun ročně v závislosti na poptávce.

Emise dluhopisů
Zdroj: ČT24