České ovocnáře čeká hra o jablko. Musí čelit polské konkurenci

Brno – Polští ovocnáři budou hledat odbyt pro celkem 700 tisíc tun jablek, která dříve putovala do Ruska. Teď se na ně vztahuje embargo, které ruský prezident Vladimir Putin zavedl v reakci na evropské sankce kvůli krizi na Ukrajině. Čeští ovocnáři se proto bojí, že převis produkce jablek v EU povede ke zhroucení cen a tuzemské pěstitele vytlačí levná jablka z Polska.

„Máme signály od obchodníků, že laciná polská jablka už se začínají objevovat na trhu a stlačují ceny rapidně dolů. V minulosti už jsme se setkali se situací, kdy polští ovocnáři prodávali krásná vytříděná jablka i za šest korun kilo, což jsou ceny, kterých my nemůžeme nikdy dosáhnout,“ bojí se jihomoravský ovocnář Hynek Kamrla, jehož středisko pěstuje ovoce na 230 hektarech. Většinu produkce tvoří právě jablka, na nichž stojí i celý tuzemský ovocnářský průmysl. „Jablka tvoří 80 procent české ovocnářské produkce, takže ekonomika jablek je přímo úměrná ekonomice celého odvětví,“ varoval předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Ruský zákaz dovážet ze zemí Evropské unie celou řadu komodit včetně ovoce se tuzemských ovocnářů sám o sobě nedotkne. Ze 120 tisíc tun jablek, která se u nás ročně vypěstují, míří do Ruska pouhé půlprocento. Vrásky ale ovocnářům dělá nerovnováha na trhu, kterou sankce způsobí. „Pro nás je zcela zásadní omezení vývozu polských jablek do Ruska. Polsko bude muset hledat pro svoji velkou produkci uplatnění na jiných trzích a Česká republika je bohužel nejblíž,“ myslí si Ludvík.

O sankcích hovoří šéf českých ovocnářů Martin Ludvík (zdroj: ČT24)

Polští pěstitelé ročně vyprodukují jen pro ruský trh 700 tisíc tun jablek. „To je spotřeba všech jablek v Česku na pět let,“ přiblížil Ludvík. Polští zemědělci se nyní budou muset přeorientovat na jiné trhy a hrozí tak riziko, že na český trh bude proudit polské ovoce prodávané za dumpingové ceny. „Bude to znamenat narušení tržních vztahů, nabídka bude podstatně větší než poptávka a logicky dojde k propadu cen,“ vysvětlil Ludvík.

Ovocnáři podle svých slov případnou krizi sami nezvládnou a žádají pomoc státu či Bruselu. „Začínáme se na to připravovat, ale to je málo. Letos máme malou úrodu, ale při velké úrodě by to byl velký problém. Zatím si nedovedu představit, jak se to bude řešit. Tady už musí pomáhat stát,“ řekl Kamrla.

Rusko minulý týden vyhlásilo roční zákaz na veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků a ovoce a zeleniny z EU, Spojených států, Austrálie, Kanady a Norska. Zákaz nezahrnuje alkohol a dětskou výživu. Ruský prezident Vladimir Putin k tomuto kroku přistoupil v odvetě za západní sankce proti Rusku kvůli jeho postoji vůči Ukrajině - více čtěte zde.