Sankce se dotkly i běžných Rusů, přiznal poprvé Medvěděv

Moskva – Jen za letošní rok propadl ruský rubl oproti dolaru o 40 procent, a to především v důsledku poklesu ceny ropy a sankcí, kterými na postoj Ruska k ukrajinské krizi reagovaly západní země. Slabý rubl je přitom pro ruskou ekonomiku velice nevýhodný, ruský premiér Dmitrij Medvěděv tak byl nucen přiznat, že sankce poškodily nejen ruské podniky, ale dotkly se i běžných Rusů. S vyššími cenami je totiž koupěschopnost běžného Rusa nižší. Premiér přesto vyzval obyvatele, aby nepanikařili a nesnažili se vyměnit své úspory v rublech do jiné měny.

Rusko hledá náhradu za obchodní partnery ze Spojených států a Evropy. Podle ruského premiéra Medvěděva by po zavedení sankcí mohla ruskému trhu výrazně pomoci spolupráce s Asií.

Vyhlídky ruského hospodářství nejsou pro následující měsíce vůbec příznivé. Ministerstvo financí v roce 2015 počítá s propadem HDP o 0,8 procenta. Tvrdou realitu ale obyvatelé pociťují už teď. Potýkají se hlavně s rostoucími cenami zboží.

Ruskou ekonomiku trápí hlavně cena ropy, která se drží pod sedmdesáti dolary za barel. V pondělí byla dokonce nejlevnější od října 2009. Rusko je přitom největší producent ropy na světě. Ztráty zřejmě přesáhnou 100 miliard dolarů. Situaci nijak neulehčilo ani nedávno oznámené ukončení projektu South Stream, plynovodu, který měl přivádět ropu do Evropy jižní cestou mimo ukrajinské území.

Evropské sankce mají za cíl změnit ruský přístup k Ukrajině. Západ je totiž přesvědčen, že Moskva má na ukrajinské krizi významný podíl, neboť mimo jiné vojensky podporuje proruské separatisty na východě Ukrajiny. Rusové podobná obvinění odmítají jako nepodložená.

Evropská unie mimo jiné omezila ruským bankám přístup na západní kapitálové trhy a také export některých citlivých technologií do Ruska. Moskva naopak kupříkladu zablokovala dovoz některých potravin ze zemí uplatňujících protiruské sankce.