Nákup ojetého auta může zkomplikovat exekuce. Ministerstvo chystá kroky, aby řidiči o riziku věděli

Události: Rizika při nákupu auta (zdroj: ČT24)

Resort dopravy registruje případy, kdy lidé až za nějaký čas po koupi ojetého auta zjistili, že vůz spadá do exekuce, a přišli o něj. Nedostatečné prověření vozidla tedy může kupce připravit i o statisíce korun. Ministerstvo teď pracuje na opatření, které by takovým případům mohlo zabránit.

Auto si Zdeňka Škopcová s partnerem našli přes internetový inzerát letos v únoru. Vůz si vyzkoušeli a jelikož se jim líbil, tak si ho koupili. „Auto starších lidí, v dobrém stavu. Po měsíci přišel dopis od exekutora, že je součástí exekuce, že ho musíme odevzdat, že už je od roku 2018 zapsáno v exekučním soupisu,“ popsala Škopcová. 

Exekutora proto kontaktovali. „Přítel zjistil, že to, co nám říkali předchozí majitelé, vůbec není pravda, že o tom vůbec nevěděli, že by bylo auto v exekuci. Dostali ten samý dopis už před dvěma lety,“ poznamenala Škopcová.

Informaci, že je součástí exekučního řízení se pár nedozvěděl ani při přepisu vozidla. Auto jim teď exekutor zabavil a v květnu by mělo jít do aukce. „Pro nás by to samozřejmě znamenalo znova si odkoupit vůz za tu samou cenu ne-li vyšší,“ sdělila žena.

Evidence exekucí

Než lidé auto koupí, měli by si jeho majitele nejdříve prověřit v evidenci exekucí. Registr vozidel totiž informace o exekučním řízení nemusí obsahovat a je do něj i limitovaný přístup.

„Informace o tom, že to auto je v exekuci, existuje. Jde jenom o to, aby se to propojilo z registru exekucí do registru vozidel. Já už jsem před půl rokem v této věci interpeloval ministra dopravy,“ upozornil místopředseda sněmovního výboru pro problematiku exekucí a insolvencí Patrik Nacher (za ANO).

„Dáváme dohromady požadavek, aby informace z nového centrálního registru exekucí bylo možné převzít do našeho registru vozidel tak, aby se na to ti, kteří si budou pořizovat vozidlo, mohli podívat,“ upřesnil ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Auto je žádoucí prověřit i v případě, že je z autobazaru. Pokud někdo i přesto auto v zástavě koupí, může pak požádat o jeho vyloučení z exekuce. Nebo vymáhat škodu na původním majiteli. Zdeňka Škopcová s partnerem navíc podali i trestní oznámení.