Dráhy chtějí zvýšit bezpečnost ve vlacích díky slevám jízdného pro policisty

Události: Dráhy chtějí zvýšit bezpečnost ve vlacích (zdroj: ČT24)

Policisté si mohou od začátku března zakoupit aplikaci pro zlevněné jízdenky do vlaků Českých drah (ČD) za poloviční cenu. Za to mají být připraveni zasáhnout proti agresivním pasažérům. Projekt má přispět ke zvýšení bezpečnosti a zrychlení řešení případných incidentů. Průvodčí by díky aplikaci věděli, jestli je ve vlaku policista, a mohli by si jej přivolat na pomoc. Dosud využilo možnost nákupu zlevněné aplikace 230 policistů.

Nejvíce problémové bývají spoje přivážející na zápas fotbalové fanoušky. Ani v běžných spojích se ale někteří cestující necítí vždycky úplně bezpečně. Situace musí řešit samotní průvodčí. Teď by jim mohli nově pomáhat policisté – včetně těch, kteří zrovna nejsou ve službě. Dráhy jim začaly nabízet levnější jízdné. O tom, že ve vlaku cestuje strážce zákona, se průvodčí dozví při kontrole jízdenky. 

Dosud musel policii přivolat, na příjezd hlídky se čekalo, což podle generálního ředitele způsobovalo zpoždění vlaků. Policisté podle Krapince nejčastěji vyjíždějí k případům, kdy člověk nechce zaplatit jízdné a legitimovat se. Jde podle něj o zhruba pět stovek případů ročně.

Policejní prezident Martin Vondrášek připomněl, že policisté jsou povinni zakročit i mimo výkon služby, pokud je ohrožen život, zdraví či majetek lidí. Podobná spolupráce jako s ČD podle něj funguje například u městské hromadné dopravy v Praze.

Brífink ke společnému projektu Českých drah a policie na zvýšení bezpečnosti ve vlacích (zdroj: ČT24)

Policisté si v mobilní aplikaci Můj vlak mohou zakoupit virtuální In Kartu s aplikacemi IN 25, IN 50 a IN 100 za poloviční cenu. Aplikace umožňují nákup levnějších jízdenek o 25 či 50 procent, poslední aplikace navíc na rok umožní neomezené cestování ve 2. třídě ve všech vlacích Českých drah.

S policií by České dráhy chtěly spolupracovat i kvůli případům graffiti. Loni evidovaly asi čtyři sta případů, škoda na majetku drah přesáhla pět milionů korun. Policisté také pracují na tom, aby při nehodách či sebevraždách na železnici zkrátili čas zásahu tak, aby mohla být doprava obnovena co nejdříve.