Každý sedmý nezletilý má zkušenost s posíláním intimních záběrů, policie varuje před zneužitím materiálů

Události: Sdílení intimních fotografií a videí (zdroj: ČT24)

Každý třetí dospělý a každé sedmé dítě někdy někomu poslali své intimní fotky nebo videa. V případě nezletilých pak skoro pětina uvedla, že byl tento obsah zneužit. Vyplynulo to z výzkumu agentury Median pro policii a společnost ESET. V případě nezletilých jde o šíření dětské pornografie.

„Pozor, i váš přítel může zneužít citlivé fotky, videa nebo konverzace“ – policie se kampaní snaží upozorňovat na rizika komunikace na internetu a nabádá, aby si lidé rozmysleli, co – a hlavně komu – posílají.

„Vždycky si musím uvědomit, že někdy v budoucnu to může být zneužito. Ten materiál jakmile jednou pošlu, ztrácím nad ním jakoukoli kontrolu,“ upozornil Ondřej Penc z oddělení prevence policejního prezidia.

Pokud se lidé se zneužíváním, vyhrožováním nebo vydíráním setkají, neměli by se stydět. Naopak by měli vyhledat pomoc a obrátit se na policii. „Je schopná pomoci dítěti i dospělému zajistit odstranění nežádoucího materiálu z jakékoli webové stránky,“ doplnila Jana Moravcová z Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování.

Komunikaci je důležité nemazat

Lidé by měli jednat, co nejdříve. Dosavadní komunikaci by neměli mazat, ale ideálně ji zálohovat. Dotyčného by neměli blokovat, ale měli by s ním přerušit kontakt.

S takzvaným sextingem, tedy posíláním intimností, má zkušenost třetina dospělých a čtrnáct procent dětí. Právě ty se častěji stávají terčem zneužití tohoto obsahu, ať už ve formě výhrůžek, jeho zveřejnění nebo šikanou.

Zkušenost se sextingem
Zdroj: ČT24/Median pro Eset

„Každý člověk by se měl zamyslet: stojí mi to vůbec za to vlastně postnout nějakou takovou fotografii na internet? Nejdůležitější nám připadá prevence a informovanost, takže jsme se rozhodli vytvořit stránku To nevymažeš,“ uvedla specialistka kybernetické bezpečnosti Vladimíra Žáčková z firmy ESET.

Celoevropskou kampaň upozorňující na nebezpečnost on-line komunikace před časem spustil také Europol, i na ní se podíleli čeští policisté.