Samy často zažívají nouzi, přesto samoživitelky pomáhají uprchlíkům z Ukrajiny. S úřady i u lékaře

Události: Uprchlíkům z Ukrajiny pomáhají i samoživitelky a samoživitelé (zdroj: ČT24)

Většinou přicházejí z Ukrajiny ženy s dětmi. Do pomoci se proto v Česku zapojila řada rodičů samoživitelů. Přestože sami mnohdy zažívají nouzi, rozhodli se svoje zkušenosti předat dál. Scházejí se třeba v rodinných centrech. Příchozím ale pomáhají i s různými dokumenty nebo s nimi vaří.

Jídlo spojuje, říká samoživitelka Miluška Hybšová. Proto uprchlicím pomáhá s obědem. Nedávno společně vařily knedlíky se zelím, nyní ukrajinská národní jídla. Třeba tamní verzi boršče.

Hybšová se sama stará o malé dítě. Pomoc taky několikrát potřebovala. O to líp se prý dokáže vžít do situace žen z Ukrajiny. „Najednou zjistíte, že máte kolem sebe hrozně moc lidí, co vás ve štychu nenechají. I tohle byl důvod, proč nechci nechat někoho na holičkách. Nikdy bych se nechtěla ocitnout v situaci, ve které se ocitli oni,“ zamýšlí se. Vyřizuje s uprchlíky dokumenty, doprovází je na úřady nebo k lékaři.

Vzájemné obohacení si pochvaluje i paní Světlana, která v kyjevské nemocnici dělala masáže dětí. „Poklonu vám všem - čestné slovo. Nás přijali i děti přijali, pomáhají jim,“ vypočítává.

Hybšová chce být příchozím oporou, proto pomohla i finančním darem, věnovala také oblečení a hračky.