Čeští turisté si chtěli z cest přivézt kostry ještěrů nebo mořské koníky. Celníci překazili i pašování rarohů do Emirátů

Od začátku roku do konce prázdnin přišli celníci na pražském Letišti Václava Havla na 37 pokusů přivézt do Česka nepovolené suvenýry. Nejčastěji se jednalo o léčebné přípravky, korály nebo motýly, našla se ale i kostra leguána, sušený mořský koník nebo kůže kozorožce. Naopak z Česka do Spojených arabských emirátů se cestující pokusili vyvézt čtyři dravé ptáky. Česká televize to zjistila od Celního úřadu Praha Ruzyně. Zabavených suvenýrů i udělených pokut bylo letos méně než loni i v posledním roce před pandemií.

Za nelegální suvenýry se považují živočichové a rostliny nebo výrobky z nich, které podléhají regulaci ve smyslu Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES).

„Nejčastěji se jednalo o různé léčebné přípravky, jako tablety, masti a tinktury vyrobené z chráněných živočichů a rostlin. Příkladem může být přípravek Berberin – tablety obsahující látky z chrpovníku lopuchového nebo mast Cobratoxan,“ uvedl vedoucí oddělení bezpečnostní politiky letového provozu na ruzyňském letišti Pavel Drobek.

Lidé si také chtěli domů vzít korály nebo jejich úlomky, kostry ještěrů, kaktusy, motýly, sušeného mořského koníka nebo výtažek kabara pižmového. „Méně obvyklý je dovoz koster ještěrů – leguána zeleného – nebo část lebky s pučnicemi rohů nebo roh a kůže kozorožce kavkazského,“ dodal Drobek.

Počet dovozu nelegálních suvenýrů se oproti stejnému období před pandemií koronaviru snížil. V roce 2019 celníci zaznamenali o 21 případů více, loni o 13. „Pokles zřejmě souvisí se změnami v cestování s ohledem na covid-19, kdy se mění cestovatelské návyky a zejména dostupnost destinací, ze kterých byly zpravidla ‚suvenýry‘ dováženy,“ poznamenal Drobek.

Mezi tradiční regiony, odkud jsou chráněné rostliny nebo zvířata dováženy, patří jihovýchodní Asie, Rusko, Spojené arabské emiráty a Jižní Afrika.

Do Emirátů chtěli cestující vyvézt čtyři dravce

S další zajímavostí se setkali celníci i v opačném případě – při pokusu o nepovolený vývoz z Česka. Konkrétně zaznamenali pokus o vyvezení čtyř rarohů velkých. „Cílovou zemí byly Spojené arabské emiráty. Jednalo se o vývoz živých exemplářů dravých ptáků za účelem prodeje. Případ byl zajímavý tím, že vývozcem byly předloženy vývozní dokumenty na jiný druh ptáků zřejmě s tím, že při kontrole ‚to nikdo nepozná‘,“ upřesnil Pavel Drobek. Dravce podle něj celníci zajistili a poslali do ornitologického zařízení. „Jsou v pořádku,“ ujistil.

Podobně kuriózní případ se stal i v roce 2019. „Šlo o případ nelegálního vývozu 39,6 kilogramu úhořího monté,“ vzpomněl Drobný. Rentgenová kontrola tehdy celníky upozornila na neobvyklý obsah tří kufrů jedné z cestujících. V šestatřiceti sáčcích s vodou chtěla vyvézt asi sedmdesát tisíc mladých úhořů.

Sankce za nepovolený dovoz či vývoz chráněných rostlin a zvířat uděluje Česká inspekce životního prostředí. „Letos jsme pravomocně uložili třicet pokut v celkové výši 92 500 korun,“ řekl o případech na letišti mluvčí České inspekce životního prostředí Jiří Ovečka. Pokuty inspekce rozdala za dovoz kusů korálů, mrtvé mořské koníky nebo figurky ze slonoviny.

V minulém roce udělila inspekce od ledna do srpna o 18 pokut více, před pandemií koronaviru, v roce 2019, o 28 více. Celkové částky se pohybovaly kolem čtyř set tisíc korun. Celníci zabavili třeba hady v lihu, peněženky z hadí kůže, krunýře želv nebo peří. Podle Ovečky se může pokuta za nepovolený dovoz nebo vývoz vyšplhat až na jeden a půl milionu korun.